Hlavní obsah

Vratné lahve nejnavštěvovanějším českým filmem v Polsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěšný český film Vratné lahve okouzlil diváky v Polsku. Za měsíc od jeho premiéry vidělo snímek přes 106 000 diváků. To je nejlepší výsledek, jakého dosáhl film českých tvůrců v Polsku od roku 1989. Podle recenzentů se příběh trefil do gusta Poláků, kteří milují český humor.

Článek

Polský distributor filmu, firma ITI Cinema, informoval, že snímek dvojice Jana a Zdeňka Svěrákových, se dobře zapsal u diváků a může předčít v úspěšnosti i některé tuzemské filmy.

Doposud v Polsku držel rekord snímek Obsluhoval jsem anglického krále Jiřího Menzela. Od května 2007, kdy byl uveden v Polsku, ho vidělo okolo 104 500 osob. Překonání rekordu trvalo Vratným lahvím 32 dní. "To je výsledek, který nelze porovnat s žádným českým filmem v polských kinech v posledních letech," uvedl distributor.

Publikum si Vratné lahve podle kritiků v Polsku získaly nejen humorem, ale i tím, že snímek jako jeden z mála vypráví o starších lidech. Navíc obsahuje absurditu srozumitelnou Polákům a reálie, které znají z vlastní historie. Vratné lahve mají v České republice na kontě přes 1,2 miliónu diváků a promítají se například i v Německu, Řecku, Austrálii, Rakousku, Kanadě, Itálii a Švýcarsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám