Hlavní obsah

Nový šéfdirigent České filharmonie Eliahu Inbal podepsal smlouvu

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smlouvu na tři roky podepsal v pondělí v Praze s generálním ředitelem České filharmonie Václavem Riedlbauchem izraelský dirigent Eliahu Inbal. Od podzimu příštího roku se stane šéfdirigentem našeho prvního orchestru.

Článek

Místo šéfdirigenta České filharmonie není obsazeno od září loňského roku, poté co se Zdeněk Mácal své funkce nečekaně vzdal. Pozice zůstane neobsazena celou letošní i příští sezonu.

Včera se Inbal (72 let) setkal poprvé od svého jmenování v Rudolfinu i s novináři. „Od mládí jsem měl silný vztah k české hudbě a k české kultuře,“ řekl. „Zaujímala mě hlavně literatura, knihy Franze Kafky, dále Sudkovy fotografie, které jsem měl spojené s Prahou,“ pokračoval. „Častokrát jsem se během své dlouholeté kariéry setkal i s českými dirigenty, z nichž jsem obdivoval hlavně Rafaela Kubelíka,“ vyznal se.

Z české hudby tu nejmodernější 

Kromě české hudby, z které chce hrát zejména tu nejmodernější, by se chtěl soustředit na některé nahrávací projekty. „Mám zajištěn již projekt nahrávání Mahlerových symfonií, pokusil bych se rád i o díla Martinů,“ slíbil dirigent a dodal, že vůbec nevadí, že právě jeden cyklus Mahlerových symfonií orchestr zrovna dokončuje pod vedením bývalého šéfdirigenta Zdeňka Mácala. „Velká díla přece mohou mít více verzí,“ poznamenal.

Inbal slíbil, že omezí své další závazky, aby se mohl filharmonii věnovat. Od příští sezóny bude šéfem hned dvou orchestrů, kromě ČF ještě Metropolitního orchestru v Tokiu, a opery La Fenice v Benátkách. „V Benátkách končím příští rok a v Tokiu během roku 2010. Pak bych se již plně soustředil na práci v Praze,“ tvrdí Inbal.

Zatím nemluví česky ale říká, že má zájem to rychle napravit. Slíbil, že pod jeho vedením Česká filharmonie neztratí svůj charakter: „Snažím se navzdory globalizaci zachovat rozdíly mezi světovými orchestry a uchovat jejich charakteristické rysy.“

První koncerty s  filhamornií bude mít v Praze v roce 2009, a to ještě před nástupem do funkce. S díly Brittena, Schulhoffa, Skrjabina, Martinů, Dvořáka a Janáčka vystoupí s orchestrem už v dubnu a poté ještě v září.

Reklama

Výběr článků

Načítám