Hlavní obsah

Albatros popírá, že by obchodu Vltava slíbil Pottera exkluzívně

Právo, ČTK, zaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakladatelství Albatros popřelo tvrzení internetového obchodu Vltava Stores, že mu slíbilo exkluzívní prodej na internetu a poté porušilo smlouvu. Generální ředitel Vltavy Josef Suchánek totiž v úterý přiznal, že sedmý díl série se do sítě Teska dostal o měsíc dřív právě z jeho firmy.

Foto: Radek Petrášek , ČTK

Nakladatel považuje dodání knihy Tesku za porušení smlouvy.

Článek

Jako důvod uvedl Suchánek porušení smlouvy ze strany nakladatele a obavy z finančních ztrát. Vltava podle něj nakoupila kvůli slíbené exkluzivitě mnohem víc výtisků než u předchozích dílů, jenže knihy se pak objevily u konkurence. Dohodu chce doložit mailovou korespondencí s nakladatelstvím.

Albatros ale sdělil, že kupní smlouvu s Vltava Stores podepsal 18. ledna, už v době kampaně spojené s nabídkou knihy v několika internetových obchodech. „Určitě bychom se v té chvíli nezavázali k něčemu, co bychom už v okamžiku podpisu smlouvy sami porušili,“ uvedl ředitel nakladatelství Michal Krejčí.

Albatros bude požadovat náhradu škody

Albatros pravděpodobně stáhne trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli údajné nelegální výrobě a distribuci knihy. Poté, co se potvrdí, že Vltava Stores byl jediným dodavatelem knih do Teska, bude řešit spor právní cestou. „Odhadujeme, že budeme žádat náhradu škod ve výši osm až deset miliónů korun,“ řekl ve středu Krejčí.

„Albatros je stále vlastníkem knih, protože Vltava Stores zaplatil pouze zálohu, nikoli kupní cenu. Obchod tak protiprávně disponoval s knihami, které nebyly jeho majetkem,“ doplnil.

Nakladatel považuje dodání knihy Tesku za porušení smlouvy. Všechny kupní smlouvy, které s odběrateli uzavřel, totiž vylučují, aby byla kniha prodávána komukoli jinému než čtenářům.

Distribuci v případě posledního dílu série celou zajišťoval sám. Chtěl tím zabránit opakování situace s minulými díly, kdy se část nákladu dostala rychle do obchodních řetězců a ty pak knihy prodávaly i za zlomek doporučené ceny.

Vltava Stores prodával knihu, stejně jako kamenné knihkupectví, už od půlnoci 31. ledna za cenu 549 korun. Do řetězců chtěl Albatros knihu dodat až od 1. března. Tesco ji však získalo přes prostředníka téměř o měsíc dřív a prodávalo ji o 50 korun levněji. Prostředníkem je údajně distribuční a produkční společnost Davay, exkluzivní dodavatel Teska hudebních a DVD nosičů s filmy. Její ředitel Ivan Jandora se k tomu ale odmítl vyjádřit. Případem se zabývá antimonopolní úřad. Prošetřuje, jestli Albatros nezneužil dominantní postavení a jestli neuzavřel zakázanou vertikální dohodu o ceně.

Reklama

Výběr článků

Načítám