Hlavní obsah

Skupina HC3 z Bruntálu nahrála album v Americe

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 2004 do loňského června pobývala fulnecká kapela HC3 ve Spojených státech. Z vidiny prožití velkého hudebního snu procitla po prvním roce pobytu, kdy se tamní agentura, která ji měla zastupovat, ukázala být podvodná. Další dva roky to skupina zkoušela sama. Koncertovala, vybavila se kvalitní technikou a za poctivou prací vydělané peníze si postavila v Georgii nahrávací studio.

Článek

Právě v něm vznikla deska Prelude To Fascination, šestá v její diskografii. V porovnání s předcházejícími nahrávkami je klidnější. Nezanevřela ale na zřetelnou melodičnost, přidala se po dvanácti letech pobytu na hudební scéně logická vyzrálost a také příklon k tomu modernímu, co se v hudbě děje.

Když zpěvák a kytarista Čegy, baskytarista Miroslav Mroček a bubeník Petr Sadloň dorazili za oceán, tamní hudební scénu právě opanoval emo rock. Jeho cejch je z nového alba cítit. Nejenom v pocitových a nepříliš konkrétních textech, ale také v Čegyho pěveckém výrazu, který je album od alba lepší.

Emo rock je ale pouze inspirace, nikoli fascinace. HC3 vycházejí z trendů 90. let, mají v sobě hard core, crossover i metalové postupy. Byť je potáhli umírněnějším hudebním výrazem, jako podstata jsou na Prelude To Fascination cítit.

Album je vyrovnané, skladby nesou chytrý melodický potenciál, který je podsouvá do posluchačova běžného života, a nad tím se zračí skromnost, vlastnost, jež kapele nedovolila doma vzletně vyprávět o americké zkušenosti.

Možná by si jen ten tucet skladeb na desce zasloužil trochu agresívnější a pevnější zvuk. Tento nedostatek ale hravě přetlačí kvalita, kterou česká klubová kapela HC3 disponuje.

HC3: Prelude To Fascinations Cecek Records, 45:15

Reklama

Výběr článků

Načítám