Hlavní obsah

Magnesii Literu na ČT 2 opět uvede Jan Burian

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do 7. ročníku výročních knižních cen Magnesia Litera se přihlásilo rekordních 303 knih či edic. Vítězové budou vyhlášeni během přímého přenosu ČT2 20. dubna od 20 hodin, kterým bude provázet opět Jan Burian.

Článek

Novinářům to ve čtvrtek sdělili pořadatelé uspokojeni skutečností, že ocenění se projeví větším zájmem čtenářů. „Prodej románu Simion Výtažník po vyhlášení knihou roku stoupl jedenáctinásobně,“ uvedl Pavel Mandys. Nic na tom nemění fakt, že se za pět měsíců prodalo pouhých 96 výtisků tohoto mimořádného díla rumunského autora Petra Cimpoesa, po úspěchu 1100.

Podobně si vedl román Radky Denemarkové Peníze od Hitlera (1430 prodaných výtisků, z toho 780 po zisku Litery za prózu) nebo Petry Dvořákové za Porměněné sny (1510/820).

Nominace v osmi kategoricích budou vyhlášeny v březnu. O titul kniha roku, kterou dotují Karlovarské minerální vody minimálně částkou 100 tisíc Kč, rozhodne zájem porotců všech kategorií, stejně jako o Liteře za přínos české literatuře. Až do 10. dubna mohou čtenáři prostřednictvím pohlednic, které jsou v dostání v knihkupectvích, posílat návrh na původní českou beletrii, která získá Kanzelsberger cenu čtenářů. Hlasovat se dá i na mailovou adresu soutez@magnesia-litera.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám