Hlavní obsah

Film Tahle země není pro starý má další cenu a míří za Oscarem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Thriller Tahle země není pro starý bratrů Joela a Ethana Coenů získal v sobotu večer v Los Angeles hlavní cenu Sdružení amerických producentů (PGA). Tento snímek o obchodu s drogami u americko-mexické hranice se tak podle tiskových agentur stává jasným favoritem v soupeření o Oscary, které se budou udělovat koncem měsíce.

Foto: Yves Herman , Reuters

Herci z vítězného filmu Tahle země není pro starý Javier Bardem (vlevo) a Josh Brolin

Článek

Členové PGA, jejichž ocenění je tradičně považováno za věrohodný ukazatel pro Oscary, dali přednost filmu Tahle země není pro starý před komedií Juno, válečnou romancí Pokání a dramaty Michael Clayton a Až na krev, které také soutěží o prestižní zlaté sošky americké Akademie filmových umění a věd.

Počin Joela a Ethana Coenových je označován za "drsný novodobý western". Sklízel vavříny i při udílení Zlatých globů a cen amerického Sdružení filmových a televizních herců (SAG). Film, na jehož produkci se podílel Scott Rudin, získal osm nominací na letošní Oscary včetně těch v nejprestižnějších kategoriích pro nejlepší film a nejlepší režii.

Producenti také ocenili film Ratatouille v kategorii nejlepší animovaný film, ve které tento počin režisérů Brada Birda a Jana Pinkavy soupeří i o Oscara se snímky Persepolis a Divoké vlny. V kategorii dokumentárního filmu vyzdvihli počin Sicko, který o zdravotním systému v USA natočil Michael Moore.

Mnozí z členů Sdružení amerických producentů (PGA), které nyní snímek Tahle země není pro starý vyzdvihlo, působí také v americké Akademii filmových umění a věd, jejíž 6000 členů hlasuje o Oscarech. Laureáti těchto nejvěhlasnějších cen světové kinematografie budou oznámeni v Los Angeles 24. února večer místního času (25. února ráno SEČ).

U televizní tvorby označili v sobotu členové PGA za nejlepší v kategorii dramatu seriál Sopránovi z dílny HBO a za nejlepší seriál v kategorii komedie 30 Rock od NBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám