Hlavní obsah

Úspěšná scénáristka si za film o anorexii odnesla sto tisíc

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Částkou 100 000 korun byl ve druhém kole druhého ročníku společné Filmové nadace RWE a Barrandov Studia odměněn vítězný scénář Anny Mikulkové Lehká jako dech, který věrně zachycuje jeden z vážných problémů současnosti – anorexii.

Článek

Odměnu 50 000 korun dostala Kateřina Vašků za scénář Jedna podtržená o dospívání dívky v situaci manželského rozvratu rodičů. Po 90 000 korun za nejlepší náměty a povídky dostali Anna Vovsová za povídku Krátká a dlouhá cesta a Ctibor Rybár za dílo Do půlnoci času dost.

Soutěže se v tomto kole zúčastnilo 68 projektů, z toho 26 scénářů a 42 námětů a povídek, přičemž složení autorů bylo velmi rozsáhlé jak zkušenostmi, tak věkem zúčastněných. „Ve čtyřech kolech bylo dosud rozděleno takřka 1,5 miliónu korun, pro letošní dvě řízení se počítá s částkou minimálně 800 000 korun,“ řekla k tomu producentka Barrandov Studia Helena Uldrichová.

Uspěli studenti JAMU a FAMU 

„Mám radost, že mezi nejtalentovanějšími autory jsou mladí lidé, ve dvou případech dokonce posluchačky vysoké školy – pražské FAMU a brněnské JAMU. Jsme totiž na studenty hodně přísní,“ řekl předseda výboru nadace Ivo Mathé. Mezi oceněnými je ale také 88 letý Ctibor Rybár, za kterého převzala ocenění jeho dcera, která ho omluvila tím, že je právě na dovolené v Thajsku.

Prostředky, které nadace poskytuje, jsou určeny na podporu dalšího vývoje literární přípravy filmových látek, a je zjevné, že práce oceněné při minulých uzávěrkách nezapadly. „Intenzivně plánujeme realizaci vítězných projektů Ireny Hejdové Nohama nahoru, který je hořkou komedií o průměrné rodině v konzumní společnosti, a Sabiny Bočanové Oj vej zmir, což je fonetický přepis výrazu v jidiš pro povzdech. Minimálně jeden uvedeme do kin v příštím roce," řekl generální ředitel Barrandova Vladimír Kuba.

Uldrichová k tomu dodala, že se pracuje také na scénáři Daniely Fišerové o siamských dvojčatech Spolu. „Ten je však natolik finančně i realizačně náročný, že je třeba rozvinout širokou mezinárodní koprodukci.“

Jak řekl zástupce RWE Martin Chalupský, na jednom z připravovaných dvou projektů – Nohama nahoru nebo Oj vej zmir – se bude podílet i tato firma, která je už koproducentem devíti českých celovečerních hraných filmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám