Hlavní obsah

Další americký gangster míří vzhůru

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co loni triumfovala při udílení Oscarů gangsterka Martina Scorseseho Skrytá identita, je tu letos další horký favorit ve stejném žánru. Film Americký gangster režiséra Ridleyho Scotta s Denzelem Washingtonem a Russellem Crowem v hlavních rolích už má nominace ve třech třech nejdůležitějšch kategoriích na Zlatý glóbus - jako nejlepší film, režie a Washingtonův herecký výkon. A jak známo, od Zlatých glóbů vede často přímá cesta k Oscarům.

Článek

Frank Lucas (Washington) je ovšem vskutku fascinující gangster. Jako mladý řidič se vyučil u bosse podsvětí i jiným kouskům než jen točení volantem, a když jeho šéf a učitel předčasně zemřel, sám se vyšvihl díky výtečným nápadům, sebejistotě, cynismu a absenci respektu vůči zákonům na předního pašeráka a distributora drog.

Přišel totiž na to, jak pro sebe využít válku ve Vietnamu. Armádními letadly, jež vozila těla mužů, kteří našli smrt v džungli, vozil Lucas z téže džungle smrt pro tisíce jiných mladých lidí v podobě nejčistší a nejlevnější drogy. Pod názvem Modré kouzlo záhy zaplavila New York a Frank se stal po vzoru italských kmotrů respektovaným občanem, ve společnosti oblíbeným mužem, kterého zvali na nejvýznamnější události. Nechodil příliš často…

Tou dobou policista Richard Roberts (Crowe) chodil do těžké pouliční služby a kromě toho ještě studoval práva, aby se mohl stát obhájcem. Žena se s ním rozváděla a chystala se i s jejich malým synkem odstěhovat do Las Vegas. Zkrátka celkem standardní obraz přepracovaného osamělého policajta, jak ho známe z mnoha filmů.

Richie má ovšem ještě navíc strašně špatnou pověst. Ve městě, kde je zkorumpovaná víc než polovina policie, totiž nejen nebere úplatky, ale na začátku příběhu se dopustil neuvěřitelného činu, když poctivě odevzdal milión dolarů, které s parťákem našli v zaparkovaném autě na odlehlém místě. Viděli jste někdy takového vola? Tak se ptá většina lidí, kteří s Richiem přijdou do kontaktu.

Ze dvou takto protikladných hrdinů – všeobecně populárního a váženého ganstera a všeobecně opovrhovaného poctivce – se stane kočka a myš ve chvíli, kdy je Richie pověřen sestavit tým neúplatných a rozbít ten zřejmě obrovský gang, který šíří New Yorkem nevídaně čisté a nepochopitelně levné Modré kouzlo.

Film se vleče 

Škoda, že než se ti dva postaví proti sobě tváří v tvář, uplyne tolik času. Scenárista Steven Zaillian (Schindlerův seznam, Gangy New Yorku) a režisér Ridley Scott (Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen), neudrželi na uzdě to ohromné množství informací, které získali.

Historku, založenou na skutečných, dosud žijících postavách a událostech vyprávějí více než dvě a půl hodiny do ne vždy nezbytných podrobností a s odbočkami, které vlečou film kupředu nejprve velmi zvolna a nepřehledně, později stále zvolna a poněkud nudně. Jak se ale blížíme do finále, vlastně od okamžiku, kdy Frank udělá onu osudnou chybu (před nímž sám předtím jiného varoval), začne děj nabírat spád, narůstá napětí a také oba protagonisté jakoby začali ještě důkladněji šlapat do pedálů.

Crowe i Washington jsou typově výborně vybraní protihráči a oba jsou i dostatečně dobří herci, aby tento typ rolí zvládli s jistotou, elegancí a místy i s nečekaným, ale o to příjemnějším humorem. Všichni ostatní jim prakticky jen sekundují a přihrávají, ale nijak to nevadí. Tahle dávná hra „na lupy a na čety“, dostane-li se do rukou šikovným hráčům, což Zaillian, Scott, Washington a Crowe nepochybně jsou, má pořád své „kmotrovské“ kouzlo. A fakt, že Americký gangster je od začátku ku konci čím dál lepší, je rozhodně příjemnější variantou, než kdyby tomu bylo naopak.

Americký gangster, USA 2007, 156 min. Režie: Ridley Scott, Hrají: Denzel Washington, Russell Crowe, Josh Brolin, Cuba Gooding jr.

Reklama

Výběr článků

Načítám