Hlavní obsah

Čestné Grammy dostanou Burt Bacharach, The Band i Perlman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skladatel Burt Bacharach, zpěvačka a herečka Doris Dayová, rocková skupina The Band, ale i klasický houslista Itzhak Perlman v únoru obdrží čestné hudební ceny Grammy za celoživotní dílo. Oznámili to v úterý organizátoři akce.

Foto: Profimedia.cz

Skladatel Burt Bacharach

Článek

Dalšími oceněnými budou jazzový hudebník Cab Calloway, jazzový bubeník Max Roach a průkopnický bluegrassový hráč na bendžo Earl Scruggs. Calloway, Roach a dva členové skupiny The Band - Richard Manuel a Rick Danko - budou oceněni posmrtně. Sošky zlatých gramofonků za celoživotní dílo budou předány 9. února na galavečeru v Los Angeles, den před slavnostním vyhlášením držitelů v pořadí už padesátých cen Grammy.

Čestná Grammy bývá často udělena známým umělcům, kteří nikdy sošku v regulérní soutěži nezískali. Letos to platí o Dayové, The Band a Roachovi. V posledních letech čestnou Grammy dostali například zpěvačka Joan Baezová a skupiny Grateful Dead, Led Zeppelin a The Doors.

Bacharach získal šest ocenění Grammmy. Je tvůrcem známých skladeb Walk on By, Raindrops Keep Fallin' On My Head nebo What the World Needs Now. Dayová vystupovala od čtyřicátých do sedmdesátých let. Se skladbou Whatever Will Be, Will Be (Que Sera, Sera) získala v roce 1956 Oscara za nejlepší píseň.

Dylanův band

Skupina The Band, kterou nyní představují zpěvák Robbie Robertson, klávesista Garth Hudson a bubeník Levon Helm, nejprve doprovázela Boba Dylana a poté začala hrát samostatně. Rockovou klasikou se především staly Robertsonovy skladby The Weight či Up on Cripple Creek. V roce 1976 se kapela rozpadla.

Calloway se ve třicátých letech proslavil skladbou Minnie the Moocher. V roce 1980 se objevil ve filmu The Blues Brothers a oslovil tak novou generaci fanoušků. V Izraeli narozený Perlman získal 15 cen Grammy. V minulých čtyřiceti letech hrál se všemi důležitými orchestry světa a vystupoval i sólově.

Roach pomohl, vedle Charlie Parkera, Dizzy Gillespieho a Clifforda Browna, vytvořit hudební styl bebop a revolucionizovat tak jazz. Scruggs, držitel čtyř cen Grammy, ovlivnil hru na bendžo novým způsobem hraní, od té doby charakteristickým pro bluegrass.

Reklama

Výběr článků

Načítám