Hlavní obsah

Karlovarský festival ocení dva jubilanty

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary udělí během svého 43. ročníku, který se uskuteční od 4. do 12. července 2008, Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Ocení dvě legendy československého filmu, režiséry Dušana Hanáka a Juraje Jakubiska.

Článek

Oba tvůrci oslaví shodou okolností v rozmezí několika dubnových dnů roku 2008 sedmdesáté narozeniny. Slovenští rodáci a absolventi pražské FAMU Hanák a Jakubisko patří mezi vynikající filmařské osobnosti, které osobitým způsobem pomohly utvářet charakter československé filmové tvorby od šedesátých let až do současnosti. Hanák natočil řadu oceněných dokumentů, z nichž nejvýznamnější jsou Obrazy starého sveta z roku 1972, vyznamenané např. i Cenou sdružení losangeleských filmových kritiků.

V roce 1969 debutoval v hraném filmu snímkem 322, o muži, umírajícím na rakovinu, poté následovala netradiční romance Ružové sny. Jeho tvorba se často dostávala do sporu s komunistickou mocí, takže například tragikomedie Ja milujem, ty miluješ mohla být do kin uvedena až po devíti letech od svého vzniku, v roce 1989 dostala Stříbrného medvěda Berlinale za nejlepší režii. Dokument Papierové hlavy z roku 1995 je mrazivým svědectvím o novodobých dějinách československého státu posledních padesáti let.

Juraj Jakubisko debutoval v roce 1967 filmem Kristove roky, který byl oceněn domácí kritikou jako nejlepší film roku a získal řadu cen v zahraničí.

Snímky Zbehovia a pútnici (1968, oceněný na MFF v Benátkách), Vtáčkovia, siroty a blázni a Dovidenia v pekle, priatelia byly začátkem sedmdesátých let pro komunistický režim záminkou k nucené desetileté pauze, kdy Jakubisko nemohl realizovat hraný film.

V roce 1983 pak triumfoval filmem Tisícročná včela, považovaným za jeho vrcholné dílo i jeden z nejlepších filmů slovenské i československé kinematografie. Princip hledání svobody a štěstí uplatnil i ve filmech Sedím na konári a je mi dobre a Lepšie je byt’ bohatý a zdravý ako chudobný a chorý.

Jeho třináctý celovečerní film Nejasná správa o konci sveta byl uveden na více než 60. mezinárodních filmových festivalech. Na letošní rok připravuje Jakubisko premiéru snímku Bathory, ta se uskuteční 10. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám