Hlavní obsah

Největším úspěchem Železného je jeho sbírka

Právo, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie Chodovská tvrz vystavuje sbírku československého moderního umění šedesátých let bývalého ředitele televize Nova Vladimíra Železného. Železný začal nakupovat výtvarná díla před jedenácti lety. Pro Právo řekl: „Nejdříve jsem se pouze díval na obrazy, které jsem si nemohl koupit. Když jsem pak nějaké peníze vydělal, mohl jsem si je konečně pořídit.“ A že si jich pořídil hodně, jeho sbírka se do dnešních dnů rozrostla na úctyhodných 1662 děl!

Článek

Diváci se nyní mohou seznámit se čtyřiceti z nich, která vznikla v letech 1959 - 1972. Na výstavě se setkáme s obrazy i sochami Zdeňka Berana, Jaroslava Vožniaka, Mikuláše Medka, Theodora Pištěka a mnohých dalších. Tato díla vznikala v době, kdy podle Železného: „Bylo vůči čemu se vymezit. Postmoderní bezbřehost byla zatím v nedohlednu.“

Výstava umožňuje sledovat, jak radikální postoj zaujali jednotliví autoři vůči oficiálnímu proudu. Každý z umělců vzdoroval po svém. Zdeněk Beran říká: „Zašel jsem dokonce tak daleko, že jsem rušil formální znaky klasického závěsného obrazu.“ Místo plátna použil například sbitá dřeva.

Výstava umožňuje přenést se do minulosti a podívat se, jak se naše nedávná historie vepsala do dějin umění. Navštívit ji lze do 6. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám