Hlavní obsah

V neděli poslední velká aukce sezóny

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aukční dům Galerie Art Praha nabídne v neděli v pražském hotelu Hilton k prodeji na čtyři sta obrazů, kreseb, grafik a soch klasiků českého a slovenského moderního umění – součet vyvolávacích cen všech uměleckých děl je 22 miliónů Kč.

Foto: Právo

Naříkající ženy od Karla Černého

Článek

Jde o poslední velkou aukci letošní sezóny, kde sběratelé mimo jiné najdou i šest obrazů v ceně vyšší než milión korun. Jde o práce Schikanedera, Zrzavého, Procházky a Šímy.

Z hlediska umělecké hodnoty patří k stěžejním Naříkající ženy od Karla Černého, jejichž dražba začne na částce 780 tisíc korun. Malba pochází z legendární sbírky historika umění Jaroslava Borovičky, kterou v 50. letech zabavila StB a v 90. letech byla vrácena majiteli v restituci.

Akademik Jiří Kotalík, bývalý ředitel Národní galerie, tvrdil, že Naříkající ženy patří mezi pět nejlepších Černého olejomaleb. Dosud nejdražší Černý se vydražil v Praze v prosinci 2004 za 2 milióny 125 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám