Hlavní obsah

Koncerty od ledna podraží jen mírně, knihy také

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstupné na některé koncerty a festivaly v příštím roce podle pořadatelů kulturních akcí zřejmě vzroste, hlavním důvodem však prý nebude lednové zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u kulturních akcí z pěti na devět procent. Podražit by měly i knihy.

Článek

Například organizátoři jedné z největších domácích letních přehlídek pod širým nebem Rock for People zvýší vstupné nanejvýš o pětinu, ovšem pouze v případě, že se jim podaří na festival přivést ještě slavnější zahraniční interprety než v letošním roce.

"Dobře víme, jaká je kupní síla posluchačů, a proto děláme vše pro to, aby pro ně byl festival dostupný," řekl organizátor Rock for People Michal Thomes. Uvažované zvýšení vstupného však se změnou sazby DPH nesouvisí. "Cena vstupného se odvíjí od kvality programu," konstatoval Thomes.

Se zásahem do peněženek zřejmě alespoň počátkem příštího roku nemusí počítat ani návštěvníci koncertů zahraničních kapel, které pořádá firma Interkoncerts. "Například na připravované koncerty The Smashing Pumpkins či The Cure nepřesáhnou ani nejdražší vstupenky cenu tisíce korun," řekl Petr Novák z Interkoncerts, který však o dalším postupu firmy zatím není informován.

Vstupenky na příští rok už letos 

Některé pražské mezinárodní hudební festivaly se budou situací okolo zvýšení sazby daně zabývat na začátku příštího roku. "Nepředpokládáme, že by změna DPH nějak zásadně ovlivnila festival. Cenovou politiku budeme však řešit až začátkem příštího roku. Změna DPH byla také jedním z důvodů, proč jsme se u koncertu Bobbyho McFerrina v rámci projektu Strings of O2 rozhodli zahájit předprodej ještě letos," řekla manažerka festivalu Struny podzimu Dana Syrová.

Obdobný postoj zaujímá i konkurenční přehlídka Pražský podzim. Podle jeho marketingové manažerky Lucie Johanovské nastaví pořadatelé ceny až na počátku příštího roku, nicméně by je rádi udrželi ve stejných cenových relacích jako letos. Každý koncert prý budou posuzovat individuálně podle jeho atraktivity. Festival Pražské jaro cenu lístků podle mluvčí Aleny Svobodové nezvýší. Stejný postoj zaujímá také Státní opera Praha a Česká filharmonie.

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK nebude zdražovat kvůli zvýšení sazby DPH, protože je od ní osvobozen. Podle mluvčí Elišky Froschové Stehlíkové bude nicméně vedení orchestru uvažovat o zvýšení cen kvůli sníženému příspěvku z magistrátu. S maximálně čtyřprocentním zvýšením vstupného počítají také pořadatelé Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov, řekla jeho mluvčí Veronika Dušková.

Posluchači se v souvislosti se změnou sazby DPH nemusí obávat ani zvýšení cen nahrávek na kompaktních discích. Ty totiž již dlouhodobě podléhají zvýšené sazbě DPH ve výši 19 procent.

Knihy asi podraží

Knihy budou od ledna pravděpodobně dražší. Na cenu bude mít vliv vyšší sazba daně z přidané hodnoty (DPH), která začne platit, ale i zdražení energií a dalších vstupů. Někteří velcí nakladatelé vyšší daň do ceny knih sice nepromítnou, změnu sazby ale považují, stejně jako další lidé z oboru, za špatný krok. V Evropě je tato daň často pět procent, někdy jsou od ní knihy dokonce osvobozené. Podle Svazu českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) je plánované zvýšení nižší sazby DPH z pěti na devět procent v rozporu s politikou zvyšování vzdělanosti národa.

Zvýšení DPH v případě knih, novin, časopisů a dalších kulturních potřeb je součástí vládní daňové reformy. Již od svého zveřejnění měl tento návrh své oponenty - na jaře Obec spisovatelů, SČKN a vedení Národní knihovny uvedly, že zvýšená daň zhorší podmínky vydávání a šíření literatury. SČKN je přesvědčen, že zvýšení daně v době klesajícího zájmu dětí o čtení sníží úroveň vzdělanosti budoucí české populace. Náklady na vzdělání se prý zvýší.

Ve vyspělých zemích s vyšší DPH u knih, jako jsou v Rakousko a Dánsko, stát podle svazu školám kompenzuje zdanění vyššími dotacemi na nákup učebnic, které jsou například v Rakousku zhruba desetinásobek toho, co dostávají v ČR. V českých základních školách jsou přitom stále používány učebnice staré i 20 let, upozorňuje SČKN. V případě středních škol pak český stát nedotuje nákup učebnic vůbec.

Většina zdražuje již na Vánoce

Případné zdražení ale asi nebude "skokové". Ti, kdo se na něj připravují, již novou sazbu daně do výroby započítávají. "Většina nakladatelů zdražuje již na vánoční trh a někteří kalkulují cenu s vyšším DPH již delší dobu, zhruba od letošního jara, kdy se o zvýšení DPH začalo mluvit," řekl ředitel nakladatelství Academia Jiří Padevět.

"Očekáváme obecné zvýšení cen knih v roce 2008 o přibližně sedm až devět procent," sdělil generální ředitel nakladatelství Albatros Michal Krejčí. Albatros k 1. lednu zvyšuje maloobchodní doporučené ceny u zhruba 600 titulů, u "řady jiných" ceny zachová.

Pro velké nakladatele pravděpodobně obecně změna daně nebude tak markantní, malí vydavatelé ji ale mohou pocítit, ztíží zejména edice nízkonákladových knih. Pokud daň promítnou do svých cen, zjistí to při nákupu nejen čtenáři, ale i knihovny. Povinné výtisky zdarma dostávají jen čtyři knihovny v ČR, další je kupují. A pokud budou knihy dražší, budou muset veřejné knihovny ještě více přepočítávat své již nyní podle mnohých napjaté rozpočty.

SČKN připouští, že se vyšší daň může projevit třeba i úbytkem počtu nakladatelů či šíří jejich nabídky. "Nečeká se to ale ve velkém měřítku," řekl tajemník svazu Jiří Vedral. Zdražení se také podle něj bude týkat jen malé části dřívější produkce, nejčastěji několika nejprodávanějších a drahých titulů a knih, u nichž se předpokládá dlouhodobější prodej. Změna ceny se nebude týkat více než deseti až 15 procent vydaných titulů, které jsou dosud na trhu, odhaduje Vedral situaci podle vyjádření nakladatelů.

Tím, kdo nebude zdražovat, je třeba vydavatelský koncern Euromedia Group. S téměř 500 tituly ročně je největším vydavatelem v ČR. "Nechystáme žádné zvláštní zvýšení cen na základě nové sazby DPH. Nicméně považuji zvýšení DPH pro knihy za nesprávný krok," uvedl generální ředitel tohoto vydavatelského domu Andreas Kaulfuss.

V Británii nulová DPH

Podle SČKN zařadí devítiprocentní daň Českou republiku na jednu z předních příček ve výši DPH u knih v rámci zemí EU. Od DPH jsou knihy zcela osvobozeny v Británii, v Norsku, Irsku, Rumunsku a na Kypru, nižší než pětiprocentní daň je v Řecku, Itálii, Lucembursku, Španělsku a Švýcarsku. Padevět z nakladatelství Academia ale připomíná, že například na Slovensku je již několik let DPH na knihy 19 procent a slovenský knižní trh funguje. Ostatně ve všech okolních státech jsou knihy zatím v přepočtu dražší než v ČR, doplňuje.

V Česku se o zdanění knih vedl spor již na počátku 90. let, tehdy se prosadila pětiprocentní daň, která podle svazu knihkupců, Obce spisovatelů a Národní knihovny chrání kulturu. "Tržní podmínky neohrožují rozvoj a vydávání literatury, ovšem za podmínky, že kniha není považována za pouhé zboží, ale je státem i soukromými institucemi podporována jako kulturní statek," uvádějí. Do konečné ceny knihy se ale promítá řada faktorů, z nichž daň z přidané hodnoty je jen jedním.

Reklama

Výběr článků

Načítám