Hlavní obsah

Cena odborníků pro film Joela a Ethana Coenových

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace newyorských filmových profesionálů National Board of Review vyhlásila nejlepším snímkem letošního roku film bratrů Tahle země není pro starý (No Country for Old Men).

Foto: Yves Herman , Reuters

Herci z vítězného filmu Tahle země není pro starý Javier Bardem (vlevo) a Josh Brolin

Článek

Jako nejlepšího herce organizace ocenila Američana George Clooneyho za roli v americkém thrilleru Michael Clayton, za nejlepší herečku vyhlásila Britku Julii Christieovou za výkon v kanadském dramatu Daleko od ní (Away from Her). Ceny National Board of Review jsou podle amerických médií považovány za jeden z indikátorů pro udílení cen americké filmové akademie, Oscarů.

Coenovi natočili svůj nový snímek podle románu amerického spisovatele a letošního laureáta Pulitzerovy ceny Cormaka McCarthyho. Novodobý western, v němž v hlavních rolích hraje Tommy Lee Jones a Javier Bardem, vypráví příběh z drsného prostředí americko-mexických hranic.

Snímek Michael Clayton režiséra Tonyho Gilroye vypráví špionážní příběh z prostředí americké právnické firmy. Film Daleko od ní natočila kanadská filmařka Sarah Polleyová podle jedné z povídek kanadské spisovatelky Alice Munroové. Její příběh vypráví o manželském páru, jehož téměř čtyřicet let společného života naruší Alzheimerova choroba.

Nominace na ceny americké Akademie filmových umění a věd budou v Los Angeles vyhlášeny 22. ledna. Slavnostní večer a předávání Oscarů se bude konat v neděli 24. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám