Hlavní obsah

TV TIP: Tankový prapor, Vysněná země, Jindřich IV.

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizní program na víkend nabízí hlavně reprízy. Vyniká mezi nimi český Tankový prapor podle románu Josefa Škvoreckého, záznam inscenace Jindřich IV. s Milošem Kopeckým nebo dvoudílná emigrantská sága Vysněná země.

Článek

Tankový prapor

Velmi hořká komedie Takový prapor vznikla podle slavné předlohy Josefa Škvoreckého v roce 1991 jako první český porevoluční film vyrobený soukromou firmou. Roli inteligentního floutka Dannyho Smiřického, který moc nezapadá do lidově demokratické armády, dostal Lukáš Vaculík.

Nedobrovolný tankista Danny bojuje s buzerací stupidních oficírů a ve volných chvílích sní o poněkud chladné přítelkyni Lizetce. Později pochopí, že bojuje na nesprávné frontě, a zaměří se na důstojnickou paničku Janinku. Tajně se s ní schází, čímž riskuje krk. Všechny jeho naděje se upínají k vysněnému civilu...

(Takový prapor, Nova, Pá 20:00)

Vysněná země

Dvoudílná emigrantská freska z poválečných let sleduje osudy italské rodiny, která se snaží najít štěstí v Kanadě. Antoniin muž Vincenzo odjíždí za oceán první s tím, že pak pošle pro ostatní. Pak se už neozve.

Po dvou letech zoufalství vyjíždí Antonia i s dětmi do Kanady - nemá co ztratit a pořád doufá, že manžela najde. Po určité době zjistí, že Vincenzo žije a rodiny se prostě chtěl zbavit. Přesto v Kanadě zůstává a snaží se s dětmi protlouct.

(Vysněná země, ČT1, Ne 01:10)

Jindřich IV.

Ke 100. výročí Divadla na Vinohradech uvádí Česká televize záznam Jindřicha IV., proslulé inscenace z 60. let o muži, který se vydává za císaře. V hlavní roli září česká herecká legenda Miloš Kopecký. Letos vyšlo představení také na DVD. 

(Jindřich IV., ČT2 So 20:00)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám