Hlavní obsah

Příběhy bezpráví v symbolickém lágru

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvýznamnější akcí třetího ročníku projektu Příběhy bezpráví je výstava Příběhy bezpráví - z vězeňských spisů. Ta se pod záštitou organizace Člověk v tísni koná do neděle pod sochou sv. Václava na Václavském náměstí.

Článek

V symbolickém lágru se strážní věží, v prostoru obehnaném ostnatými dráty, jsou umístěny desítky portrétů obětí komunistického bezpráví.

"Lágr postavený na Václavském náměstí pod sochou světce, patrona české země, má symbolický význam. Zastupuje desítky skutečných lágrů, jimiž bylo poseto komunistické Československo," říká ředitel projektu Karel Strachota a dodává, že při výběru fotografických portrétů pocházejících z vězeňských spisů sledovali v podstatě jediný cíl - chtěli ukázat, jak široké bylo spektrum perzekuovaných občanů.

Příběhy bezpráví také přibližuje poválečné období našich dějin prostřednictvím filmových projekcí a následných debat s hosty žákům a studentům základních a středních škol. Stejně jako v minulých dvou letech získá každá škola, která se do projektu přihlásí a během listopadu uspořádá projekci filmu a následnou debatu, jeden film - dokumentární či hraný - pro trvalé užívání.

"Jsem moc rád, že v letošním roce je součástí nabídky školám i snímek Kousek nebe. Myslím si, že příběh hlavních hrdinů této "vězeňské love-story",  je pro současné studenty dobře srozumitelný. Považuji za velmi důležité, aby mladí lidé o době naší totalitní minulosti věděli co nejvíce," říká spisovatel, dramatik a scenárista Jiří Stránský. Více informací na www.pribehybezpravi.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám