Hlavní obsah

Apocalyptika dává živě přednost instrumentálkám

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražském Kongresovém centru vystoupí v pondělí 5. listopadu známá finská skupina Apocalyptica, která používá pro metal velmi netradiční nástroj - amplifikovaná cella.. V druhé polovině 90. let se prosadila se svéráznými úpravami skladeb Metalliky pro čtyři cella, ale během let skupina začala přicházet i s vlastní tvorbou. Na otázky Novinek odpovídal Perttu Kivilaasko.

Článek

Poslední alba včetně letošního Worlds Collide nabízejí tradičněji přístupnější repertoár, k čemuž přispívá i stále větší počet hostujících zpěváků. Proč jste se přiklonili k písním?

Nové věci vyšly z toho, co jsme měli v hlavách. Nechtěli jsme, aby všechno stálo jen na zvuku cella, a tak jsem začali vytvářel plnější aranžmá tak, aby všechno znělo dobře. Taky to už nejsou samé instrumetálky. Na posledním albu je nejlepší, že je velmi proměnlivé, že je na něm hodně různých písní a  žádná se nepodobá jiné. Nám se proto deska snáze poslouchá od začátku až do konce - pořád přichází něco nového, což je velmi důležité.

Jaké to je ale hrát tyto písně naživo v instrumentální podobě?

Není v tom žádný rozdíl ve srovnání se začátkem kariéry, kdy jsme hráli covery Metalliky také bez zpěvu. Naše publikum chce slyšet instrumentální verze zpívaných písní a na koncertě tuto možnost mají i u našich vlastních  písní, kterých jsme udělali hodně ve spolupráci se zpěváky. Lidé je znají a zpívají je s námi. Publikum se na koncertu podílí, je to svým způsobem obrovské karaoke.

A vystupujete někdy se zpěváky?

Několikrát jsem to udělali, před mnoha lety v Berlíně s námi zpívala Nina Hagen, ale normálně děláme jen instrumentální verze. Dáváme tomu přednost, takže ani nehledáme žádné zpěváky na záskok, pro imitování Tilla Lindemanna z Rammstein taky není žádný důvod a ani by to nešlo.

Budou znít na koncertě i coververze Metalliky, které vás proslavily na počátku kariéry nebo se soustředíte na nový materiál z posledních dvou alb?

Lidi můžou očekávat pekelnou rockovou show, protože nás baví hrát živě snad ještě více než dříve. V repertoáru máme všechno, co jsme udělali, zahrajeme sedm nebo osm písní z nového alba, ale pak přirozeně i staré covery Metalliky i další materiál z předchozích alb, bude to kombinace všeho, co jsme nahráli.

Máte představu o dalším vývoji kapely?

Nemáme, protože nové album je docela čerstvé a my jsme teprve vyrazili na turné k němu. Prací na posledním albu jsme strávili více než rok a my se od toho musíme teď trochu oprostit, získat odstup, pak bude prostor na nové nápady.

Možná začneme v příštím roce psát nové písně, které nám ukážou směr, jímž se vydáme. Nyní ale nevěnujeme energii tomu, co bude dál, máme jen v plánu odehrát asi 200 koncertů, z nichž máme za sebou jen osmnáct. Příští rok budeme jezdit po celém světě a bude hrát i na řadě festivalů, čekají nás šňůry po USA i Jižní Americe, v Asii a v Japonsku. Bude to hodně rušné, ale dokud nás hraní baví, tak je to skvělé.

Reklama

Související témata:

Související články

Apocalyptica míří do Prahy

Finské kvarteto Apocalyptica vystoupí 22. února v pražském Veletržním paláci. Soubor sice hraje pouze na cella, ovšem má mohutný, vysloveně metalový zvuk. Do...

Metalová smršť cell

Finská Apocalyptica, hrající metal na cella, přijede v sobotu do Prahy představit novou desku Reflections. V novém obsazení, jen se třemi celly,...

Apocalyptica nově

Odlišně od předchozích by měl vypadat sobotní koncert Apocalyptiky v pražském Veletržním paláci.

Výběr článků

Načítám