Hlavní obsah

Eagles jsou stále stejní

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojalbová novinka Long Road Out of Eden slavné americké skupiny Eagles je první jejich studiovkou po osmadvaceti letech. Za dobu své existence i stagnace prodala kapela více než 120 miliónů alb. Čtyři její singly stanuly v čele americké hitparády a čtyřikrát kapela získala ocenění Grammy. V roce 1998 byla uvedena do Rock'n'rollové síně slávy v Clevelandu.

Článek

Kalifornská kapela přišla na svět v roce 1971 a během následujících deseti let (až do svého prvního rozchodu) si získala dobré renomé. Kytarové sólo v písni Hotel California je pro mnoho kritiků i fanoušků nejkrásnější sólo v historii rocku. Na konci sedmdesátých let se ale rozešla.

Ve čtyřiadevadesátém kapela vyrazila na americké turné. Přestože tvrdila, že jde jen o nárazovou akci, koncertovala později stále častěji, aby se vyvrcholením její spolupráce stalo právě vydané album.

Na něm se kapela hlásí ke svým kořenům. Ve svém zvuku snoubí prvky rock'n'rollu, country, folku i hard rocku se skvělým instrumentálním i vokálním provedením. Hráči na kytaru a klávesy Glenn Frey a Joe Walsh, baskytarista a zpěvák Timothy B. Schmit a bubeník Don Henley přemýšlejí jako v sedmdesátých letech. Nepodlehli módním trendům, nechtějí zásadně změnit svůj rukopis.

Raději vsadili na řadu hudebních hostů. Písně jsou poctivě vycizelované, aranžérsky pro Eagles tradiční a náladotvorné. To, že nahráli album tak, jako by to udělali v sedmdesátých letech, je pozitivní skutečnost. Nebyl důvod opouštět něco, co mají dokonale zvládnuté a v čem jsou výteční.

Eagles: Long Road Out of Eden Universal Music, 45:04 a 45:49

Reklama

Výběr článků

Načítám