Hlavní obsah

Desítky lidí podpořily před magistrátem Kaplického

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik desítek lidí přišlo před pražský magistrát podpořit výstavbu nové budovy Národní knihovny (NK) podle návrhu Jana Kaplického. Byli mezi nimi hlavně umělci, architekti či historici umění. Ti už dřív podepsali petici, která knihovnu na Letné podporuje.

Článek

Petiční archy chtěli demonstrující předat zastupitelům. Nikdo je ale nechtěl převzít. Právě pražští zastupitelé za ODS, kteří před časem - půl roku po vyhlášení výsledků architektonické soutěže řekli, že se jim návrh Kaplického pro Letnou nelíbí.

Petici inicioval výtvarník Jiří Černický, podobný názor vyjádřilo vedení činohry Národního divadla či Rada vědeckých společností ČR - ta reprezentuje 71 vědeckých společností se 33 000 členů.

"Myslím si, že je důležité, aby Národní knihovna stála na Letné, pokud bude stát na periferii, není to Národní knihovna," řekl ve čtvrtek šéf činohry Michal Dočekal k návrhům mít knihovnu sice v Praze, ale jinde.

"Na Letné je na jedné straně ministerstvo vnitra, na druhé torzo Stalinova pomníku a bylo by krásné, kdyby na dalším jejím konci stálo něco tak lidského, jako je Kaplického knihovna," dodal Dočekal.

Pražský primátor Pavel Bém na dopoledním jednání magistrátu oznámil složení skupiny, která se bude zabývat umístěním a podobou nové budovy Národní knihovny (NK).

Budou v ní ředitel NK Vlastimil Ježek případně jeho náměstkyně Bohdana Stoklasová, primátor Pavel Bém (ODS), architekt Jan Kaplický, ministr kultury Václav Jehlička, případně jeho náměstek František Mikeš, ředitel Útvaru rozvoje města Bořek Votava a šéf památkářů pražského magistrátu Jan Kněžínek  Další odborné týmy budou tvořeny památkáři, architekty a právníky.

Knížák: Knihovnu ano, ale ne na Letné

Se svým transparentem přišel i ředitel Národní galerie v Praze Milan Knížák vyjádřit svůj názor, který prezentoval krátce po oznámení výsledků soutěže. Knihovna se mu líbí, ale nechce ji na Letné. Na transparentu hlásal, že soutěž na knihovnu byla neregulérní a celou věc že zpolitizovali autor návrhu a ředitel NK Vlastimil Ježek. Z davu na Knížáka křičeli, ať si udělá vlastní demonstraci a padla i ostrá slova. Iniciátor petice Černický však uvedl, že i Knížák je odborník, zaslouží si respekt a jeho hlas by měl zaznít.

Vizualizace Národní knihovny na Letné. FUTURE SYSTEMS/Jan Kaplický

Signatářům petice vadí, že se o vhodnosti umístění budovy na Letnou dohadují lidé, kteří nevystudovali architekturu, dějiny umění ani estetiku. Demonstrace ani petice podle něj není "proti nikomu", ale má být podanou rukou zastupitelům, aby se mohli lépe rozhodovat. Podporu návrhu stavby přišla vyjádřit i manželka Jana Kaplického.

"Jsem ráda, že je tu tolik lidí, manžel bude mít radost, že má jeho návrh podporu," řekla Eliška Fuchsová-Kaplická. Na demonstraci byli také Jiří David, Michal Cihlář, Jan Kačer či Pavel Kohout.

Špatné plány

Kaplický vyhrál se svým návrhem soutěž, kterou vypsala Národní knihovna, Podle primátora Pavla Béma se ale ukázalo, že na špatné pozemky. Bém knihovnu v Praze prosazuje, ale nechce ji na Letné. Řekl to v debatě s Kaplickým.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám