Hlavní obsah

Ministerstvo odmítá, že slíbilo peníze na novou knihovnu

Právo, (trj, zaj)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Národní knihovny na pražské Letné podle návrhu architekta Jana Kaplického je ve stadiu klinické smrti. Po odmítnutí ze strany premiéra Mirka Topolánka a primátora Pavla Béma (oba ODS) ve středu ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) Právu sdělil, že jeho úřad nikdy neslíbil na budovu peníze.

Článek

"K vašemu tvrzení, že ředitel Národní knihovny Ježek údajně uvedl, že měl od ministerstva do poslední chvíle příslib financování, ministerstvo kultury prohlašuje, že tato informace není pravdivá," uvedl Jehlička.

Dodal, že se souhlasem ministerstva byly financovány pouze přípravné práce, mimo jiné i náklady spojené s výběrovým řízením na studii konečného řešení na Letenské pláni.

Jenže ministr při červnovém setkání s Kaplickým uvedl, že na blob peníze budou. "Použijí se peníze z Fondu národního majetku," řekl tehdy v médiích.

Že na chobotnici, jak se Kaplického návrhu přezdívá, nejsou peníze, ve středu zopakoval i premiér.

Ředitel knihovny je překvapen

Generální ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek řekl, že nynější situaci nerozumí.

"Ministerstvo kultury nás už dlouho ujišťuje, že pro něj je stavba nové budovy prioritou. Vždyť už jsme čerpali z rozpočtu ministerstva peníze na mezinárodní architektonickou soutěž, byly schválené i peníze na přípravné práce," řekl Právu Ježek.

Proces výběru podoby nové budovy knihovny už podle Ježka stál zhruba 25 miliónů korun.

Ježek už několikrát prohlásil, že nehodlá knihovnu na Letné prosazovat ostrou konfrontací a i po včerejším tvrdém prohlášení premiéra opět nabídl zastupitelům diskusi o původním záměru.

Pokud by se nepodařilo Kaplického návrh realizovat, další mezinárodní architektonickou soutěž už by Národní knihovna nevypsala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám