Hlavní obsah

Nová TV Barrandov chce být dvojkou na trhu

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televize Barrandov se stane další novou digitální televizí, která nabídne divákům své programy ve druhé polovině příštího roku. Čím se chce odlišit od ostatních nováčků na digitálním televizním trhu?

Článek

"Nápaditými pořady, které nejsou okoukané. Chystáme novinky, které ještě na české obrazovce nebyly, zejména v publicistice, soutěžích či reality show. Televize je především o tvůrcích, nápadech, dobré grafice a dobrém programovém schématu. Prozrazovat ale něco konkrétního v této fázi nemohu," informoval Kamil Spáčil, ředitel programu a výroby, který je současně pověřený vedením TV Barrandov.

Televize chce být dvojkou na trhu

"Myslíme si, na rozdíl od kolegy a předsedy Asociace digitálních televizí Jiřího Balvína, že na českém trhu je ještě prostor pro jednu, možná i dvě plnoformátové televize. Chceme být do tří let reálnou konkurencí především pro Primu. Ale hodláme konkurovat i Nově. Naším střednědobým cílem je být dvojkou na komerčním televizním trhu," dodal Spáčil.

Barrandov bude tzv. plnoformátovou televizí, vysílající snad všechny žánry mimo sportovních přenosů, tedy zpravodajství, publicistiku, české a evropské filmy, seriály i soutěže.

"Využijeme kvalitního zázemí filmových ateliérů Barrandov, které nemá v České republice žádná televize. Máme také silné finanční zázemí a zaměstnáváme špičkové odborníky," pochvaluje si Spáčil.

Televize má již natočenu koprodukční minisérii ve spolupráci s Bavarií Fernsehproduktion a německou televizí MDR a další koprodukční seriál připravují. Pro televizi Prima nyní vyrábějí divácky úspěšnou soutěžní hru Pavla Zuny Ber nebo neber.

Chtějí využít i archív ČT

"Pro vysílání TV Barrandov máme již připravený dvoudílný detektivní dětský miniseriál Taco a králíček. Postavu lékaře si v něm zahrál Karel Gott. Seriál se bude vysílat i v Německu a tam je Gott velmi oblíbený, proto si ho tvůrci vyžádali. Chodí nám náměty a scénáře na různé typy pořadů. Ale také hodláme využít archív České televize a odkupovat vysílací práva," řekl o šíři programového záběru šéf TV Barrandov.

TV Barrandov patří do skupiny společností, které vlastní, stejně jako Barrandovské ateliéry, majitel Třineckých železáren Tomáš Chrenek. "Rozjezd televize bude stát majitele vysoce přes miliardu korun. Ví, že vybudovat televizi od základů není levnou záležitostí," uvedl Spáčil, který ocenil, že vláda i poslanci našli konečně řešení patové situace v procesu české televizní digitalizace.

"Je to jistě i zásluhou náměstka ministra vnitra Zdeňka Zajíčka, odvedl profesionální práci. Je pochopitelné, že se nám některé věci v takzvané diginovele nelíbí. Ale bereme je jako součást rozsáhlejšího kompromisu," doplnil Spáčil.

Vysoké rozlišení (HD) nebude

Kdo by měl patřit mezi diváky nově vznikající televize? "Naší vizí je oslovit především aktivního, zejména městského diváka," tvrdí Spáčil.

A hodlá i Barrandov vysílat své programy ve vysokém rozlišení (HD), jako je nyní vyrábí zpravodajství na Nově? Ne. "Bombastické představení HD studia televize Nova chápeme spíše jako marketingový krok ve snaze obsadit v televizním éteru co největší prostor a znova tak zablokovat start nových televizních stanic.

Tolik propagované HD současným divákům nepřinese v horizontu několika let vůbec nic a 95 procent obyvatel to kvůli technickým možnostem jimi vlastněných televizorů ani nemůže zaznamenat. Jsme přesvědčeni, že politici a regulační orgány tuto snahu Novy chápou stejně jako my a zabrání opětovnému pokusu o zmonopolizování televizního trhu," poznamenal Spáčil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám