Hlavní obsah

Czech Press Photo vyhrála exekuce dítěte

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní cenu v české fotožurnalistické soutěži Czech Press Photo 2007 získal reportér MF Dnes Dan Materna se snímkem Exekuce dítěte. Mezinárodní porota jej vybrala z více než 3000 fotografií proto, že podle ní obsahuje největší soukromé drama v životě člověka - válku v rodině.

Článek

"Je to stěžejní problém současné civilizace, krize hodnot, kdy prohrávají všichni: matka, otec, dítě, společnost i úřady. Emotivně silný snímek nastavuje zrcadlo a klade otázky," uvedla porota.

Snímek zachycuje malou Sáru Baraovou a její rodiče, kteří se o ní soudili. Sára nyní žije v Praze, ale dlouho to vypadalo, že bude nucena žít s otcem v Portugalsku.

Exekutor vzal v lednu dítě matce a z rozhodnutí soudu Prahy 5 vydal otci. Ten ale později sám uznal, že to mělo na Sářinu psychiku negativní vliv. Nakonec rozhodl portugalský soud opačně a dítě se vrátilo do Česka.

Titul Fotografie roku, kterou Maternův snímek získal, je hlavní cenou soutěže. Držitel ceny získává odměnu 120 000 korun a skleněnou plastiku Křišťálové oko.

Topolánek na tenise

"Ta fotka ukazuje, kam až můžou vést spory mezi partnery, a že se něco podobného může stát každému," řekla právnička Nadace Naše dítě Monika Šimůnková. Další medializace tohoto konkrétního případu dítěti neprospěje, ale mohla by upozornit na problém sporů o děti obecně, dodala.

V letošní soutěži je málo snímků z oblastí válečných konfliktů, reportéři se hodně zaměřili na domácí témata. Mezi oceněnými snímky nechybí ptačí chřipka či pohřeb Karla Svobody, z politiky bodoval oproti loňskému ročníku, kdy fotografie z vyjednávání o vládě zvítězila, jen snímek premiéra Mirka Topolánka a ministra vnitra Ivana Langra, kterak vášnivě fandí při tenise.

V každé z osmi kategorií porota udělila tři první ceny a čestné uznání. Vítěz v každé kategorii dostává 20 000 korun, držitelům druhých cen patří poloviční suma a ti, kteří skončili jako třetí, dostávají po 5000 korunách. Ve dvou kategoriích zvítězila dvojice Alena Dvořáková a Viktor Fischer - jejich černobílé série bodovaly v kategorii Reportáž i Každodenní život. Dvojice dostala ještě dvě ceny udílené sponzory soutěže.

Vedle cen sponzorů jsou ještě ocenění Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Letos jej dostal Jan Šibík za snímek uprchlického tábora v Ugandě. Fotografie je letos jediným oceněným Šibíkovým snímkem, autor si v minulých ročnících většinou odnášel několik cen za své fotografie z válečných konfliktů či míst zasažených humanitární katastrofou. Pražský primátor udělil Grant Prahy reportéru časopisu Týden Janu Zatorskému za jeho rozpracovaný projekt na téma doprava v Praze.  Výstava bude na Staroměstské radnici

Výstava Czech Press Photo 2007, na které budou představeny vítězné i další snímky letošního ročníku, se uskuteční od 16. listopadu do konce ledna příštího roku na Staroměstské radnici v Praze. Ceny se budou předávat 15. listopadu také na radnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám