Hlavní obsah

Zemřel bubeník Katapultu Anatoli "Tolja" Kohout

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý večer náhle ve věku 61 let zemřel bubeník rockové skupiny Katapult Anatoli "Tolja" Kohout. Oznámil to kapelník Katapultu Oldřich Říha.

Článek

"V úterý večer, 9.10.2007, zemřel Anatoli M. "Tolja" Kohout. Byli jsme hrdí na to, že jsme poslední tři roky hráli v původní originální sestavě tak, jak Katapult v roce 1975 vznikl. Toljo díky," napsali členové skupiny na internetových stránkách Katapultu.

Kohout se podle Říhy dlouhodobě ambulantně léčil kvůli vážným zdravotním problémům, přes příznivé prognózy lékařů se však před pěti dny jeho stav náhle překvapivě zhoršil.

Budoucnost nejistá

Kapela Katapult přes Kohoutovy obtíže mohla dosud fungovat bez potíží a plánovala řadu koncertů. Zda se vystoupení uskuteční, je nyní nejisté, stejně jako další budoucnost skupiny. "Je předčasné se o tom bavit, protože je to tak čerstvé," řekl Říha. 

Skupina se původně jmenovala Mahagon, ale v roce 1974 dostala sestava O. Říha, J. Šindelář a V Krampol v Západočeském kraji zákaz a přesídlila do Prahy.

Tam získala povolení ke hraní a přidal se k ní Kohout. Název Katapult si přinesl ze své bývalé kapely, která existoval jen jeden rok.

Počátkem roku 1976 nahrál Katapult svou první desku u Supraphonu. Podle slov kapely měla velký úspěch a prodávala se v obrovských nákladech (přes 50 000 kusů). Anatoli M. "Tolja" Kohout pak z kapely odešel, ale po letech se vrátil a hrál v původní sestavě až do své smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám