Hlavní obsah

Nové knihy - Poklesky rozverné snoubenky i Dívka se stříbrnýma očima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z knižních novinek byste neměli přehlédnout novelu Miloně Čepelky Poklesky rozverné snoubenky, klasiku detektivního žánru Dívka se stříbrnýma očima Dashiella Hammeta a pokud vás zajímají japonští bojovníci, podívejte se po knize Válečníci středověkého Japonska

Článek

Miloň Čepelka: Poklesky rozverné snoubenky

Poklesky rozverné snoubenky je brilantně napsaná novela, která mluví do duše i z duše všem ženám, které se nebojí otevřeně sdílet i své nejtajnější sny. Její autor - publicista, spisovatel a zakládající člen legendárního Divadla Járy Cimrmana Miloň Čepelka - dokončil první verzi rukopisu před více než dvaceti lety.

Lída dospívá v šedesátých letech minulého století na malé české vsi. Okolí od ní očekává, že jednou bude žít obyčejným životem obětavé manželky, ale když se stane zdravotní sestrou a získá místo v nemocnici poblíž Prahy, otevřou se jí dveře do světa, jaký dřív neznala. Velkoměsto naivní venkovanku změní a z Lídy se stane žena, která si nehodlá nic odpírat. V náruči mužů se snaží zapomenout na nudnou minulost i na svou dětskou, leč osudovou lásku..

Daranus, 128 str., váz.

Dashiell Hammett: Dívka se stříbrnýma očima

Klasik americké detektivky a zakladatel tzv. drsné školy pracoval v nejrůznějších profesích. Díky tomu poznal důkladně nejen práci detektiva, ale také svět kriminálních živlů. 

Ve svých knihách Hammett vytvořil několik výrazných typů detektivů, kteří podobně jako jejich protivníci, zločinci, nejsou ani zcela dobří, ani zcela zlí. Mezi ně patří také malý tlustý detektiv z Kontinentální (Continental Op), který vystupuje v těchto sedmi povídkách.

Area a Fuego, 199 Kč

Stephen Turnbull: Válečníci středověkého Japonska

Hrdá a odvážná elita válečníků středověkého Japonska - byli to smělí bojovníci, loajální kamarádi a úhlavní nepřátelé. Bez ohledu na to, zda se jednalo o pěšáky, samuraje či cvičené vrahy, řídili se tito muži striktnímu kodexy cti a svazovala je hluboká loajalita k příslušnému ranku, rodině či náboženství. Kniha odhaluje vojenský život čtyř typů úžasných válečníků, zabývá se samuraji a nindži, stejně tak jako zkušenostmi válčících mnichů a pěšáků ašigaru, kteří jsou méně známí čtenářům na západě.

V knize jsou popsány nábor, výcvik a vybavení všech čtyř skupin válečníků, dále jsou zde zkoumány jejich víra, motivace a válečné zkušenosti. Unikátní materiál z japonských zdrojů a značně odborné zpracování vojenské elity středověkého Japonska ožily díky okázalým ilustracím a fotografiím.

Fighters Publications, 288 str., 599 Kč

Michael Asher: Oko boha Rea

Kniha Oko boha Rea, plná egyptského bájesloví a dějin, beduínského folklóru, zlověstných tajných organizací a spiknutí trvajícího tisíce let, je napínavý thriller spojující okouzlující postavy s mrazivými záhadám.

Aniž by to širší veřejnost tušila, otevřením Tutanchamonovy hrobky v roce 1923 bylo odhaleno důležité tajemství, které během let přivodí záhadnou smrt více než dvaceti lidí. Tady ale příběh nekončí. Omar James Ross, samotářský egyptolog, se vrací do Káhiry po zmizení svého přítele a kolegy Juliana Cranwella...

Talpress, váz. s přebalem, 392 str. 

Joe J. Heydecker, Johanes Leeb: Norimberský proces

Dne 20. listopadu 1945 byl v Norimberku zahájen nejvýznamnější proces německých dějin. Během 218 dní bylo vyslechnuto 240 svědků a sepsáno 16 000 stran protokolu. Na konci tohoto velkého zúčtování s nacionálním socialismem padlo dvanáct rozsudků smrti. Obžalován byl i zločinný systém, jenž naprosto popíral mezinárodní právní normy.

Dodnes stále živé debaty o úloze tribunálu pro válečné zločince v Den Haagu a o projektu mezinárodního trestního soudu k potrestání zločinu genocidy propůjčují této knize zvláštní aktuálnost.

Ikar, 736 str., 449 Kč 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám