Hlavní obsah

Pitt si zahrál kovboje, Allen uvedl v Benátkách tragédii

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BENÁTKY

Už to vypadá, že na 64. ročníku benátského filmového festivalu, který se koná do soboty 8. září, si dali sraz všichni usměvaví chlapci z Hollywoodu. Nejdříve George Clooney, potom Ewan McGregor, v neděli se divákům představil Brad Pitt a na Lido s jeho plážemi dorazil i Johnny Depp, který bude 5. září předávat čestného lva "svému" filmaři Timu Burtonovi.

Článek

Člověk si tady za chvíli může připadat jako v nějakém americkém seriálu, akorát že třeba Clooney vypadá ve skutečnosti mladší i menší než na plátně a Pitt více jako hodný student vysoké školy.

Benátský festival je nejen konzervativní přehlídkou především západoevropského a amerického filmu, ale i společenskou událostí s frivolními večírky na pláži. Pitt se přijel do Benátek ukázat se svou ženou Angelinou Jolie a přitom představil nový film, jehož název je v doslovném překladu do češtiny stejně rozvleklý, jako je při vší úctě samotný příběh: Zavraždění Jesseho Jamese rukou zbabělce Roberta Forda.

"Mně se ten staromódní titul líbí. Naznačuje, že jde o osudy legendárního pistolníka Divokého západu 19. století," odvětil Pitt, který Jamese hraje.

Pittovi hrdinové: Zidane a Rossi

Film je adaptací stejnojmenné knihy, hudbu k němu vytvořil Nick Cave. Romantický mýtus oživuje s jistou dávkou naturalismu. Režisér Andrew Dominik se snažil věrně rekonstruovat ducha éry kovbojů a desperátů, kteří se po skončení občanské války nedokázali vrátit k normálnímu životu.

Pitt si zahrál na kovboje Jamese, jako by šlo o amerického Robina Hooda, třebaže se příběh soustřeďuje i na jeho ambivalentní vztah k závistivému druhu Fordovi (Casey Affleck). Novináři se proto škodolibě ptali Pitta, jenž je pro mnoho žen sexuálním symbolem, jestli náhodou tvůrci mezi oběma postavami nechtěli naznačit i homosexuální vztah.

"Každý si může myslet, jak to cítí, ale mně se homosexuální interpretace líbí. Přece jen takoví pistolníci žili dost izolovaně a kolem byli samí chlapi. Ale i tak jde spíš jen o příběh mezi gangsterkou a westernem," odvětil od boku "pistolník" Pitt.

A kdo jsou podle této celebrity dnešní prototypy kladných a romantických hrdinů? "Valentino Rossi nebo Zinedine Zidane," odvětil stejně rychle Pitt.

Na Lido přijel i Woody Allen

Asi nejočekávanějším hostem nedělního programu byl newyorský "básník humoru" Woody Allen, který přijel spolu s Ewanem McGregorem a Colinem Farrellem uvést kriminální tragédii Kasandřin sen.

"Komedie, tragédie točím podle toho, jaké přicházejí nápady. Ale obě polohy, jak komická, tak tragická, tvoří dohromady náš lidský život, takže mezi nimi nedělám takové rozdíly," uvedl Allen, který až poslední roky jezdí po festivalech. Tentokrát natočil s lehkou nadsázkou příběh dvou mladých bratrů, které čeká nijak lákavá budoucnost v rodinné restauraci v Londýně.

Jenže oba mají o trochu větší sny i finanční nároky, a když se před nimi objeví strýček z Ameriky, který slíbí peníze, pokud mu pomohou odstranit jeho nepřítele, je zaděláno na tragédii. Kam až jsou tito bratři, kteří svým způsobem představují Kaina a Ábela, ochotni zajít, když jsou vystaveni tak ďábelskému pokušení.

Vystoupení plachého filmaře na tiskové konferenci bylo místy zážitkem samo o sobě. Allen prozradil, že zrovna točí v Barceloně další film, který ještě nemá název: "Je snadné točit v hlavních, kosmopolitních městech, protože už mezi nimi nejsou tak velké rozdíly. Stejné příběhy naleznete v Londýně, New Yorku, ale i třeba v Barceloně."

Naopak francouzský režisér Nové vlny Claude Chabrol necestuje po velkoměstech, ale stále po provinčních maloměstech. Jeho nový snímek Dívka rozpůlená na polovinu spojuje kriminální anekdotu s romancí, ale i psychologickým dramatem obletované ženy, která se nechá zkazit starším milencem a vdá se za mladšího.

"Netočím filmy z velkoměst. Jednak jich je tolik a potom většinou vyprávějí o tom, jak nejsou lidé schopni spolu komunikovat. V mých příbězích spolu lidé ještě stále umějí mluvit - asi proto, že já jsem nikdy neměl s komunikací problémy," uvedl Chabrol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám