Hlavní obsah

Gina Lollobrigida slaví osmdesátiny

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před dvanácti lety předávala Gina Lollobrigida na karlovarském festivalu Křišťálový glóbus Janu Svěrákovi za vítězný film Jízda, publikum bylo okouzleno. Nejkrásnější žena světa 50. let byla ještě pořád velkou dámou s nenapodobitelným šarmem.

Článek

Ve středu slaví božská Lollo osmdesátiny, zítra představí Jan Svěrák festivalu český soutěžní film letošního roku Vratné lahve. Připomenout si jubileum herečky, která se kdysi s přízviskem Gina nationale stala téměř synonymem Itálie, znamená vzpomenout si na filmy, které jsou neméně legendární než ona sama.

Fanfán Tulipán s Gerardem Philipem ji vynesl ke hvězdám, kde setrvala přes řadu dalších rolí. S Philipem hrála ještě v Kráskách noci, s Anthonym Quinnem ve Zvoníkovi od Matky Boží, ohromnými hity byly filmy Chléb, láska a fantazie a Chléb, láska a žárlivost, které z ní udělaly nejlépe placenou evropskou herečku. Celkově natočila přes 60 filmů, některé i v Hollywoodu.

Pod dokumenty o Fidelu Castrovi a Indiře Gándhíové je podepsaná jako režisérka. Počátkem 70. let ukončila filmovou kariéru a vrátila se ke své původní velké zálibě, pro kterou má podle vlastních slov i největší talent - k výtvarnému umění. Úspěchy sklízela jako fotografka, sochařka i malířka. Věnuje se humanitární činnosti, stala se velvyslankyní dobré vůle OSN, angažuje se v projektech UNICEF, UNESCO a FAO. Lollobrigida byla před dvanácti lety hostem festivalu ve Varech. 

Reklama

Výběr článků

Načítám