Hlavní obsah

Váleční veteráni ustoupili od žaloby na ČT kvůli inscenaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český svaz bojovníků za svobodu upustil od úmyslu podat žalobu na Českou televizi a na autory televizní inscenace Operace Silver A. Toto rozhodnutí v úterý vedení svazu odsunulo na sjezd, který se sejde již 20. června, řekla jeho mluvčí Šárka Helmichová.

Článek

Svaz není podle Helmichové spokojen s tím, jakým způsobem veřejnoprávní televize zpracovává odbojová témata. Požádá o pomoc radu České televize, aby pomohla tento problém řešit, uvedla mluvčí. Vedení svazu se problémem zabývalo proto, že dostává stovky dopisů od svých členů i historiků. To, že scénář nerespektoval všechna historická fakta připustila i Česká televize.

ČT říká, že film je autorskou představou jeho tvůrců natočený na základě hluboké konzultace s odborníky. Podle Helmichové byl Silver A nejúspěšnějším výsadkem z Anglie.

"Z Bartoše ve filmu udělali ožralu a souložníka," uvedla. "V zemi, kde přední noviny v německých rukách kritizují snahy obyčejných lidí o výstavbu pomníku hrdinům, kteří zaútočili na Heydricha, a nazývají je dokonce barbary a přitom se zároveň dožadují pompézního pohřbení kostí německých okupantů, se toto téma stává navíc politickým. K jeho uskutečnění tak musí umělci kromě peněz z grantů mít i odvahu," uvedl badatel Jan Střelka.

Pochybuje však o tom, zda je v Česku vůbec reálné sehnat peníze na natočení silného válečného příběhu a nesklouznout k bulvarizaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám