Hlavní obsah

V Praze vystoupí My Chemical Romance

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražské T-Mobile Areně vystoupí v neděli skupina My Chemical Romance, miláček světové mládeže hlásící se k muzice s přídomkem emo. Poprvé se u nás představí v rámci turné ke svému loňskému album The Black Parade. Jako předskupinu si přiveze vynikající Kanaďany Billy Talent.

Článek

Na newjerseyské rockové scéně se My Chemical Romance objevili v roce 2001. Inspirovaly je události spojené s útoky teroristů na New York a Washington. Budoucí zpěvák Gerard Way se v té době přiživoval jako autor komiksů a stál před podpisem smlouvy s prestižním nakladatelstvím Cartoon Network, které mělo zájem o jeho publikaci The Breakfest Money.

S bubeníkem Mattem Pelissierem dělali současně i hudbu, a po atentátech na New York a Washington napsali píseň Skylines And Turnstiles, pro niž byly zmíněné události inspirací. S dalším kamarádem, kytaristou Royem Torem, nahráli třípísňový demosnímek. Název kapele vymyslel Gerardův bratr Mike Way, který se k ní v roli baskytaristy přidal, když nahrávku vyslechl. Coby vášnivý čtenář čerpal při hledání názvu z knihy Irvina Welsche Ecstasy: Three Tales Of Chemical Romance. Posléze se ke kapele přidal i druhý kytarista Frank Iero.

Inspirace rockem

Gerard Way o svém mládí říká: "Rocková hudba pro mě byla nejdůležitější. Když jsem ji poslouchal, mohl jsem se odreagovat od všech svých pocitů. Jako teenager jsem byl nenápadný, téměř neviditelný. Neměl jsem žádné argumenty. Pořád jsem byl někde ukrytý, seděl jsem v pozadí, čekal jsem.

Ale vždycky jsem věděl, že se jednou stane něco významného. To přišlo po těch útocích na Ameriku. Tenkrát se ve mně cosi probudilo, nastal správný okamžik. Řekl jsem si, že musím být statečný chlap a že to dokážu."

The Black Parade

 Rok po svém vzniku vydali My Chemical Romance první nahrávku I Brought You My Bullets, You Brought Me Your Love. Dva roky poté vyšel počin Three Cheers For Sweet Revenge, ovšem celosvětový věhlas kapela zaznamenala až loňským počinem The Black Parade. Příběh té desky je o muži, který umírá na nevyléčitelnou chorobu a v posledních okamžicích svého života vzpomíná na to, co bylo, a představuje si, jaké to bude na druhém břehu. Koncept je z hlavy Gerarda Waye, který patří k lidem, jimž úspěch v jednom oboru nestačí.

Když se ho zeptáte na recept na slávu, odpoví, že je to vhled do co nejvíce uměleckých oborů. Z toho vychází: maluje, čte, fotografuje, píše texty, skládá.

Černé kostýmy

"Byl jsem zcela pohlcený vymýšlením konceptu desky, pracoval jsem na tom od rána do noci. Napadl mě příběh, pak celý koncept a posléze jsem navíc přišel na to, že bychom mohli pro tohle album vytvořit své alter ego.

Ten nápad mě nadchl, protože jsme se jako kapela od poslední desky změnili. Dospěli jsme, což se logicky odrazilo i na naší muzice. Proto, abychom novou tvář mohli představit fanouškům, vznikli The Black Parade."

Byl tak důsledný, že černé kostýmy pro novou prezentaci kapely, které je možné vidět nejenom na fotografiích, ale i ve videoklipech, nechal vytvořit Colleen Atwoodovou, jež se podílela na kostýmech k filmům Mars útočí nebo Ospalá díra.

Reklama

Související témata:

Související články

Chytlavá směska My Chemical Romance

Vyspělý hudební svět přijímá nové hvězdné jméno - My Chemical Romance. V roce 2000 se tak pojmenovala pětičlenná kapela z New Jersey. Její debutové album...

My Chemical Romance v Praze

Americká skupina My Chemical Romance, hrající pompézní emo-rock, vystoupí 3. června ve Veletržním paláci. V Česku zahrají poprvé. Historie skupiny není...

Výběr článků

Načítám