Hlavní obsah

Nové knihy - Kurt Vonnegut jr., Tolkien i Lee Child

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vychází román Hokuspokus Kurta Vonneguta jr., Húrinovy děti J. R. R Tolkiena nebo thriller Únos s oblíbeným hrdinou Jakem Reacherem od Lee Childa.

Článek

Kurt Vonnegut jr.: Hokuspokus

Brilantní satira povietnamské americké společnosti pochází z pera mistra černého humoru, autora Grotesky, Snídaně šampionů či Jatek č. 5.

Vonnegutův román z roku 1990 je sestaven z útržkovitých zápisků Eugena Hartkeho, Američana, který se na otcovo přání dal k armádě, prošel vietnamskou válkou, stal se profesorem na soukromé vysoké škole pro méně talentované studenty, dostal vyhazov za protiamerické řeči a skončil ve vězení nejdřív jako bachař a pak jako odsouzený. Když bilancuje svůj život, zjišťuje, že lidí, s nimiž se pomiloval, je stejně jako těch, které zabil.

Argo, překlad Richard Podaný, 288 Kč 

Tom Robbins: Hubené nohy a všechno ostatní

Fantazie, hravost, inteligentní humor, jazyková vynalézavost a vypravěčské nadání jsou očekávanými atributy čtivého románu Hubené nohy a všechno ostatní, jenž bývá označován za Robbinsův nejlepší. 

Novomanželé Ellen a Vazoun se stěhují ze Seattlu do New Yorku, kde se chce Ellen prosadit jako malířka. Jedou tam v pečené krůtě, již vyrobil ženich nevěstě jako svatební dar bez jakýchkoli uměleckých ambicí. Nebyl by to Tom Robbins, aby to nedopadlo přesně naopak. Ellen dělá obyčejnou servírku v baru vedeném Arabem a Židem, stojícím přímo proti budově OSN, zato krůtu koupí Muzeum moderního umění a Vazoun se stane přes noc slavným umělcem. V románu vystupují navíc oživlé věci: Malovaný kolík, Lastura, Lžička, Špinavá ponožka a Guláš v konzervě, které za svými majiteli do New Yorku putují.

Argo,  překlad Jiří Popel, 246 str., váz., 289 Kč

Lee Child: Únos

Další příběh neohroženého hrdiny Jacka Reachera, samotáře bez domova a majetku, ale s neschopností zůstat lhostejným vůči jakékoli nespravedlnosti, díky čemuž se znovu a znovu zaplétá se do nejpodivnějších případů, které vždy nakonec vyřeší.

Pozdě večer, kavárna v New Yorku. Jack si neobjednává kávu do klasického hrnku, ale do umělohmotného pohárku. Aby mohl kdykoliv zmizet. Nikomu nic nedluží a nic s sebou nevláčí. Dosud nenarazil na ženu, která by ho odmítla. Nebo na případ, který by nevyřešil. Nyní však stojí před případem tak komplikovaným, že si není ničím jistý. Tak se Reacher vrací zase na počátek. Dozvídá se podrobnosti, sestavuje vodítka. Používá krajní prostředky, jak říkávali v armádě. Události, které se daly do pohybu na rušné ulici v New Yorku, kulminují na tichém anglickém venkově...

BBart, překlad,  Iva Harrisová, 352 str., váz., 299 Kč

J. R. R Tolkien: Húrinovy děti

Existují příběhy o Středozemi z dob mnohem starších než Pán prstenů, a příběh vyprávěný v této knize je zasazen do rozlehlé země za Šedými přístavy na západě, kudy se kdysi procházíval Stromovous, ale která se potopila při obrovském kataklysmatu, jímž skončil První věk světa.

Krátký a strastiplný život sourozenců ovládala živelná nenávist, kterou k nim choval Morgoth jako k dětem Húrina, muže, který se mu odvážil vzdorovat a vysmát se mu do obličeje. Morgoth proti nim vyslal svého nejstrašlivějšího služebníka Glaurunga, mocného ducha v podobě obrovského ohnivého draka bez křídel. Do tohoto příběhu plného dobývání, útěků, lesních skrýší, pronásledování a vytrvalého odporu tváří v tvář stále menší naději vstupují Temný pán a drak v děsivě hmatatelné podobě. Zlovolně a posměšně manipuluje Glaurung osudy Túrina a Niënor pomocí ďábelsky vychytralých lží a úkladů, dokud se Morgothova kletba nenaplní.

Argo, překlad Stanislava Pošustová-Menšíková, 208 str., 289 Kč 

Robert Gilmore: Alenka v říši kvant

Originální kniha, jejíž autor ve šlépějích George Gamowa a jeho pana Tompkinse zavádí čtenáře do podivuhodné říše kvant. Průvodcem je mu Alenka, která se do kvantové říše dostává po přečtení Carrollovy Alenky v říši divů, nikoli však králičí norou, ale televizní obrazovkou. Vede čtenáře na taková místa, jako je Heisenbergova banka, Fermiho-Boseho institut či Rutherfordův hrad apod., a seznamuje ho s fundamentálními aspekty kvantové teorie a s mnoha překvapujícími podivnostmi světa kvant, například s Pauliho principem, principem neurčitosti, s obrovským bohatstvím elementárních částic či s různými interpretacemi kvantové mechaniky.

Půvabnou a srozumitelně napsanou knihu, která široké čtenářské veřejnosti předkládá nejnovější poznatky vědy, doprovázejí autorovy výstižné ilustrace.

Paseka, váz., 184 str., 249 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám