Hlavní obsah

Nové knihy - Michel Houellebecq, Robert Wilson i Jáchym Topol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi novými knižními tituly najdete například čtvrtý román kontroverzního francouzského spisovatele Michela Houellebecqa Možnost ostrova, napínavý thriller Roberta Wilsona Zmizelé ruce nebo sbírku šesti kratších textů Jáchyma Topola Supermarket sovětských hrdinů.

Článek

Michel Houellebecq: Možnost ostrova

Ve svém čtvrtém románu s poněkud záhadným názvem Možnost ostrova se francouzský spisovatel Michel Houellebecq rovnou vypořádá s celým lidským pokolením - dílo se odehrává ve stádiu vrcholného úpadku světa, těsně před zánikem západní civilizace na Zemi a po něm. Román je, jak tvrdí recenzenti, "virtuózní příběh sexu, science fiction a šílenství života v sektě".

V karikatuře "současnosti" se odehrává tragikomický příběh Daniela1, cynického zbohatlíka, který je ponořen do svého vnitřního světa a kterého ze všeho nejvíc zajímá úspěch u žen a pochybná kariéra. Smrtelnou ránu mu zasadí jeho milenka, o čtvrt století mladší Esther, pro kterou je sex pouze potřebou a která Daniela1 brzy nahradí daleko mladšími muži. V poslední básni napsané na rozloučenou se jí zmiňuje "o věčné lásce, díky níž navěky uvěříš v možnost ostrova".

Odeon, překlad Jovanka Šotolová, 344 str., váz., 249 Kč

Robert Wilson: Zmizelé ruce

Jako obvykle vykresluje Wilson ve své nové knize velký počet psychologicky složitých postav, z jejichž osudů splétá svým nenapodobitelným stylem síť plnou lidských neřestí, vášní, korupce, ale i neschopnosti dát vlastnímu životu pozitivní smysl. 

Je léto roku 2002, tedy více než čtrnáct měsíců od událostí, které Wilson popsal ve svém předchozím románu Slepý muž v Seville a jež tak dramaticky poznamenaly Falcónův osobní život. Po překonaném psychickém traumatu se komisař vrací do své funkce se znovu nabytou sebedůvěrou a soustředěním, i když stále ještě s nezhojenou ránou způsobenou rozchodem se svou ženou. Přesto nemůže pochopit, proč si majitel sevillské stavební společnosti Rafael Vega musel vzít život tak drastickým způsobem, když vypil žíravinu na čistění odpadů, a proč navíc předtím zardousil svou mnohem mladší ženu. V průběhu vyšetřování se postupně objevují další otázky a záhady....

BBart, překlad Jiří Beneš, 352 str., váz., 249 Kč

Jáchym Topol: Supermarket sovětských hrdinů

Kniha Supermarket sovětských hrdinů shrnuje šest kratších beletristických textů Jáchyma Topola. Titulní próza popisuje cestu za polským spisovatelem Andrzejem Stasiukem. Zlatá hlava je úryvek z dosud nepublikovaného románu Mongolský vlk.Výlet k nádražní hale vyšel poprvé v časopisu Revolver Revue v roce 1993.

Karty jsou rozdaný je název scénáře ke stejnojmenné filmové povídce Vladimíra Michálka z filmu Praha očima, tiskem zde vycházejí poprvé. Uvařeno je dramatický text pro jednoho herce, jevištně předvedený zatím jen samotným autorem. Cesta do Bugulmy je divadelní hra napsaná na objednávku düsseldorfského Schauspielhausu. Kniha je bohatě ilustrována (Michal Cihlář, Robert Portel, Juraj Horváth) a doplněna fotografiemi.

Torst, 236 str., brož., 299 Kč 

Lukáš Kašpar: Český hraný film a filmaři za protektorátu

Kniha je vzhledem ke komplexnosti, fundovanosti, šíři a novosti zpracování zásadním příspěvkem k dějinám kultury a filmu ve sledovaném období. Autor sleduje filmy samotné, postoj jejich tvůrců k okupačnímu režimu a působení kinematografie na tehdejší společnost. Přestože se zde objevuje mnoho populárních témat, filmů a osobností (herců, režisérů, producentů apod.), nejsou lacině publicisticky obhajovány nebo skandalizovány, ale představeny ve své plnosti stejně jako kulturní ovzduší protektorátního údobí.

Libri, váz., 496 str.,  490 Kč

Philip Pullman: Zlatý kompas

První díl napínavé trilogie z pera předního autora žánru fantasy, který bývá srovnáván s jeho nestorem J. R. R.Tolkienem, se stal předlohou ke stejnojmennému americkému filmu, který bude mít premiéru v prosinci 2007.

V paralelním světě podobném tomu našemu žije dvanáctiletá Lyra. Každý člověk tam má svého daemona, který ho provází po celý život a je jakýmsi vnějším spodobněním jeho povahy, a žijí tu i jiné podivuhodné bytosti, například mluvící medvědí kyrysníci nebo půvabné divoženky létající na borových větvích. Lyra s jejich pomocí putuje daleko na sever, aby zachránila svého kamaráda Rogera a další děti, které unesli obávaní Vrahouni. Na cestě ji provází aletheometr, přístroj podobný zlatému kompasu, který tomu, kdo s ním umí zacházet, odpoví na každou otázku.

Argo, překlad Dominika Křesťanová, 279 Kč  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám