Hlavní obsah

Nová DVD - Bouřlivé pondělí, Patro smrti i Kupředu levá, kupředu pravá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vychází na DVD například noirový film Bouřlivé pondělí, mysteriózní thriller Patro smrti nebo dokument o komunistické a konzervativní mládeži Kupředu levá, kupředu pravá.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Bouřlivé pondělí

Snímek Mikea Figgise z roku 1988 je poctou žánru noir a může se pochlubit především hvězdným obsazením, které zahrnuje Seana Beana, Tommy Lee Jonese nebo Melanii Griffithovou.

Brendan přijíždí do Newcastlu jako nezkušený mladík, ale díky své drzosti rychle sežene práci údržbáře v podniku jednoho z místních kápů, Finneyho. Je to napjatá doba a tak se Brendan rychle vypracuje na důležitější posty a začne být pro svého šéfa doslova nepostradatelný. Všechno se zkomplikuje ve chvíli, kdy do města dorazí i Finneyho největší konkurent, Cosmo. Brendan se totiž zamiluje do jedné z jeho holek a odmítá si připustit, že by tenhle vztah mohl být cestou do pekel...

Stormy Monday, Velká Británie/USA,  1988, 98 min., režie Mike Figgis, hrají: Melanie Griffithová, Sean Bean, Tommy Lee Jones, Sting...

Kupředu levá, kupředu pravá

Režisérka Linda Jablonská sledovala činnost mladých konzervativců a komunistů od loňského 17. listopadu do letošních parlamentních voleb.

David z Komunistického svazu mládeže by po vyhraných volbách nejradši odjel s traktorem budovat kolchoz, s Veronikou se seznámili na zájezdu po stopách Slovenského národního povstání. Jirka by bral post ministra vnitra, Honza se klaní památce sestřeleného sovětského letce, Marek obětuje veškerý volný čas kandidatuře na předsedu Mladých konzervativců a druhý Honza dal mamince k Vánocům plakát Václava Klause.

Ve filmu se tak obrazně potkávají Stalin, Che Guevara a Miroslav Grebeníček s Georgem Bushem a Václavem Klausem, panelákové 1+1 stojí proti luxusnímu darovanému bytu a revolta proti rodičům kontrastuje s pokračováním v otcovské tradici. Ať už se šestice hrdinů dokumentu Kupředu levá, kupředu pravá dívá nalevo nebo napravo, všichni si k problémům, které věk kolem dvacítky obnáší, přibrali navíc starost o věci veřejné.

Kupředu levá, kupředu pravá, Česká republika 2006, 70 min., české znění, režie: Linda Jablonská

Patro smrti

Tento příběh je plný děsu a hrůzy, kterou vídáte jen ve svých nejčernějších nočních můrách. Pro muže, který si jako úkol dal najít další skvělou hororovou předlohu, je pouze otázkou času, než se stane novou obětí těchto děsivých knih

Newyorský literární agent David Lamont se přestěhuje do tří podlažního luxusního bytu na Manhattanu. Brzy po nastěhování začne dostávat fotografie z násilných zločinů, které byly nafoceny v jeho novém bytě. Tyto zneklidňující fotky jsou brzy doplněny o videokazetu, na které je zaznamenán každý Davidův pohyb. Den ode dne je David blíže nejděsivější noční můře, kterou tak intenzivně hledá v knižních předlohách.

The Killing Floor,  USA 2006, 96 min., režie: Gideon Raff, hrají: Gideon Raff, Marc Blucas, Shiri Applebyová, Reiko Aylesworthová, John Bedford Lloyd ...

Kapitán Alatriste

Historický film  plný intrik a zrady, krvavých soubojů a velkolepých bitev, lásky a nenávisti se odehrává ve Španělsku 17. století za panování krále Filipa IV., slabého a manipulovatelného panovníka.

Alatriste slouží Jeho Výsosti jako voják ve Flandrech a v mírových časech jako nájemný šermíř v Madridu a Seville. Miluje krásnou Maríu de Castro, nejproslulejší herečku své doby. Slíbil svému umírajícímu otci, že se ujme mladého Iniga. Marně se jej však pokouší zachránit před vojenskou službou a také před panovačnou a zneklidňující Angelicou Alquézar... 

Alatriste, USA / Španělsko 2006, 130 min., režie: Agustín Díaz Yanes, hrají: Viggo Mortensen, Elena Anayaová, Carlos Bardem...

První sníh

Hrdina tohoto napínavého příběhu Jimmy Starks, měl všechno. Krásnou holku, super práci a talent ošulit i toho nejprotřelejšího gaunera. Klidně plynoucí životní pouť mu rozházelo až setkání s Vacarem, který mu předpověděl tajemné nebezpečí, které se začíná přibližovat. Nezná jeho povahu, ale jedno ví jistě - Jimmy může být v klidu jen do chvíle než napadne první sníh. 

First Snow, USA 2007, 98 min., režie: Mark Fergus, hrají: Guy Pearce, Piper Perabo, William Fichtner, J.K. Simmons...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám