Hlavní obsah

Kožené vyšlo výběrové dvojalbum

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chce někdo poznat cestu mezzosopranistky Magdaleny Kožené v letech 1996 až 2005, kdy zaujala hvězdné postavení mezi operními veličinami, je dvojalbum Enchantment ideální příležitostí. V reedičním výběru jsou zachyceny její nahrávky staré hudby, árie z oper, písňová tvorba a jako bonus je přidán videoklip s Bachem a Dvořákovo Žalo dievča.

Článek

Mnoho věcí z výběru je u nás méně známých či těžko sehnatelných, což činí z desek velký unikát. V doprovodech se střídají takové pojmy jako ansámbly Marka Štryncla, Marka Minkowského, Henschel Quartett a u piana Malcolm Martineau či Graham Johnson. Kolekce by spíše měla být nazvána To nejlepší, ale i slovo Okouzlení dobře vystihuje dojem z ní.

Je úchvatná a už jen stylová různorodost od Bacha, Händela přes Glucka, Mozarta až k Bizetovi či písňové tvorbě Šostakoviče, Brittena a našich Janáčka a Dvořáka je mimořádná. Vždy ve virtuózním a plně autorovi i skladbě odpovídajícím projevu. Z dvojalba vznikl poklad, který je zároveň reprezentativním profilem pěvkyně.

Magdalena Kožená: Enchantment Deutsche Grammophon, 65:51 a 76:56

Reklama

Výběr článků

Načítám