Hlavní obsah

Partisans připomenou oi punk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dvou koncertech se na konci týdne představí v ČR velšská skupina The Partisans, jedna z nejvýznamnějších v druhé vlně ostrovního punku. V pátek vystoupí v Plzni v klubu Pod kopcem, v sobotu v Olomouci v S-klubu.

Článek

Skupinu založili v roce 1978 v Bridgendu čtyři teenageři inspirovaní první vlnou punku, zejména kapelami The Clash, The Ramones a Sex Pistols.

Počátkem osmdesátých let se stali představiteli přímočarého ukřičeného oi punku, i když úspěšný debutový singl Police Story / Killing Machine z roku 1981 se ještě nesl v duchu klasického punku. Tempo písní však záhy vzrostlo. Popularitu kapely také umocňovala sličná baskytaristka Louise Wrightová.

Podle prvního hitu byla nazvána i jejich první dlouhohrající deska z roku 1983. Po vydání druhé desky Time Was Right se skupina, která se mezitím přestěhovala do Londýna, v polovině osmdesátých let rozpadla. Punk by na ústupu a kapele nepomohlo ani, když se vrátila ke klasickému pojetí stylu a vystupovala před anarchopunkovými politickými Conflict. 

Na konci devadesátých let se ale dva hlavní protagonisté, zpěvák Spike a kytarista Andy, rozhodli skupinu obnovit. I když chtěli angažovat původního bubeníka Marka Harrise, nakonec dali přednost švédské rytmice, což není zas tak překvapivé, protože Andy se přestěhoval do Švédska.  Obnovená kapela nežije jen z minulosti, natočila i několik nových písni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám