Hlavní obsah

Hrdinové a zbabělci, které nelze soudit

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští parašutisté z Británie seskočili nad územím protektorátu na sklonku roku 1941, aby připravili akci hnutí odporu, jakou byl později atentát na říšského protektora Heydricha. Dvoudílný film Operace Silver A, jehož první díl vysílá Česká televize v neděli večer, dramatizuje osud tří z nich, kteří se ukryli v Pardubicích.

Článek

V roce 1941 nenašli Bartoš, Potůček a Valčík v protektorátu už pomoc snadno. Vypravili se tedy do Pardubic mezi své známé a přátele, které tím vystavili obrovskému riziku. Film ambiciózního režiséra Jiřího Stracha očividně touží po širokém plátnu a velkém díle, i když neukazuje válku inscenačně zrovna originálně. Vizuální stylizací jsme na půl cesty mezi láskami v kapkách deště a hrou s flintičkami na fašisty a odbojáře.

Napínavé drama je přesto ve srovnání s ostatní produkcí České televize "majstrštykem" - především díky scénáři. Jeho autoři Lucie a Josef Konášovi vyšli z historických pramenů a zdramatizovali příběhy skutečných postav, jimž pouze upravili jména.

Před našima očima se odvíjejí válečné osudy obyčejných lidí, kteří jsou náhle vtaženi do nebezpečné hry, aniž by věděli, jak se v konspiraci pohybovat. Strhující je, že parašutisté nejsou líčeni s hrdinským patosem - naopak Alfréd Bartoš (Jiří Dvořák) je spíše pouťovým lehkomyslným dobrodruhem a švihákem, který si odbojářský úkol doplňuje adrenalinovou zábavou milostného trojúhelníku.

Takže ve vypjaté zkoušce, jakou kdo osvědčí odvahu a statečnost, se nebojuje jenom proti Hitlerovi, ale i o srdce mladých žen. Ačkoli štěstí je přece jen zapovězenou hodnotou a všechno spěje k logickému tragickému finále, kdy gestapo všechny, kdo do toho byli zapleteni, zatkne. Vedle tragického hrdiny Hladíka (Ivan Trojan), jemuž Bartoš svede ženu Táňu (Tatiana Vilhelmová), jsou nejzajímavější obě hlavní ženské postavy.

Zatímco nevěrnice Táňa končí na popravišti, Hana Kroupová (Klára Issová), jež v divácích vzbuzovala celou dobu sympatie, nakonec unikne žaláři paradoxně skutečně jen díky svým vnadám. Pro zajímavost: skutečná žena, která se stala předobrazem filmové Hany, se po válce rozvedla s manželem, který se vrátil z koncentračního tábora a nemohl se s ní smířit. Údajně pak podepsala spolupráci s StB a nakonec emigrovala.

Ale film, který je občas trochu i hysterickým koncertem známých herců, říká, že lidi jako ona nemůžeme snadno soudit, když jsme v jejich situaci nebyli.

Operace Silver A, I a II

Česká televize, (2006), 72 a 77 minut. ČT1 15. dubna, 20 h. Druhý díl bude vysílán v neděli 22. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám