Hlavní obsah

Divadelní festival v Avignonu byl zrušen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AVIGNON

Nejslavnější francouzský divadelní festival v Avignonu byl ve čtvrtek kvůli stávce herců, technického personálu zrušen. Umělci tak protestují proti plánům vlády omezit jejich zaměstnanecké výhody, například daňové zvýhodnění nárazové práce. V pořadí 55. ročník mezinárodního festivalu neproběhne vůbec poprvé v historii.

Článek

"Po třech dnech musím s lítostí prohlásit, že za současných podmínek nemůže festival důstojně proběhnout, a proto jej ruším," uvedl na tiskové konferenci ředitel akce Bernard Faivre d'Arcier. "Stále jsem říkal, že se nebudou oslavy konat ve třech případech: když pro nás nebude pochopení ve společnosti, nepřijmou-li naše díla diváci a nedokážeme-li udržet v ulicích bezpečnost," vysvětlil dále.

Jednání byla dlouhá, k ničemu

Podle původního plánu mělo divadelní veselí vypuknout osmého července a skončit téměř po třech týdnech, tj. osmadvacátého téhož měsíce. Pořádání akce bylo ale už od počátku nejisté, neboť se úřadům nepodařilo přesvědčit rozzlobené herecké odbory Medaf, aby stávku o něco posunuly. K dohodě obě strany nedospěly ani po mnohatýdenním jednání, a tak byl festival dnes po rozpačitých začátcích definitivně zrušen. Stalo se tak vůbec poprvé v historii. Z města nyní odjíždí na šest set zklamaných diváků, kteří se na jednotlivá představení (hrají se tu například i divadelní hry Václava Havla) sjeli z celého světa.

Francie přijde o desítky miliónů eur

Nemalé škody zanechá zrušení festivalu i v tamější ekonomice. Úřady škody, tj. ušlé zisky z ubytování hostů, prodej nápojů, jídla, suvenýrů atd., odhadly na 22.9 miliónů eur (asi 900 mil. Kč), v samotném Avignonu by přitom zůstalo 18 miliónů eur (asi 540 mil. Kč). Nynější krok pořadatelů ostře odmítla jako "nezodpovědný" také francouzská vláda. Ministr cestovního ruchu Léon Bertrand k situaci uvedl: "Francie vychází kvůli aktivitám umělcům v nepříznivém světle, jako nestabilní oblast, kam se mohou cizinci bát jet."

První ročník akce proběhl v Avignonu v roce 1947. Namále měly oslavy "tance a divadla" také v roce 1968, a to kvůli studentským nepokojům. Tehdy však nedošlo ke zrušení, ale jen k odložení oslav.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám