Hlavní obsah

Kvůli stávce herců nezačal divadelní festival v Avignonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Zahájení slavného třítýdenního francouzského divadelního festivalu v Avignonu, plánované na úterý, bylo odloženo kvůli stávce herců a divadelních techniků, kteří nesouhlasí s snížením výše podpory v nezaměstnanosti.

Foto: Drážní inspekce
Článek

Stávkující se v pondělí v noci rozhodli v protestu pokračovat i v době festivalu. Odmítli návrh ministra kultury Jeana-Jacquesa Aillagona, že tvrdší podmínky pro vyplácení podpory v nezaměstnanosti by se umělců pracujících na termínované smlouvy týkaly až od roku 2004. Rozhodnutí divadelníků posílilo odborovou organizaci CGT, která hrozila, že v úterý vyhlásí generální stávku.

 Francouzský ministr kultury Aillagon reagoval v úterý na rozhodnutí stávkujících slovy, že udělá vše, aby stávku ukončil. Pokud by nedošlo k dohodě, musely by být zrušeny desítky filmových, hudebních a divadelních festivalů v zemi. Přitom jen pořadatelé avignonského festivalu by kvůli stávce mohli přijít až o 2,8 miliónu dolarů za prodané vstupenky. Je proto ochoten znovu projednat čtyři sporné body ve smlouvě.

 Na úterý přitom byla už dříve ohlášena dohoda mezi CGT a organizací zaměstnavatelů Medef, která chtěla snížit výdaje vládních uměleckých fondů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám