Hlavní obsah

Z dobrých ingrediencí lze upéct lahůdku

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni, kdo za českým názvem filmu Horší už to nebude čekají Jacka Nicholsona, protože před lety exceloval v komedii Lepší už to nebude, uvažují sice logicky, ale špatně. Ty dva filmy nemají pranic společného - leda že oba patří mezi nadprůměrné komedie.

Článek

Být daňovým úředníkem je samo o sobě stresující povolání - člověk přichází do styku téměř výhradně s naštvanými lidmi. Ale ani čirá, neředěná nenávist, s níž křičí mladá krásná pekařka na daňového kontrolora Harolda Cricka (Will Ferrell), není nic proti tomu, jaké starosti má on sám se sebou.

Jednoho dne, který se neměl ničím vymykat z nudné řady všech předchozích, totiž náhle uslyšel ženský hlas. A ten hlas teď každou chvíli vypráví: co Harold dělá, co si myslí, co prožívá. To je jednak protivné, jednak znervózňující, zvlášť když se ukáže, že nejde o halucinaci. Jak totiž Harold ke své hrůze zjistí, je to hlas spisovatelky, která si ho vymyslela, napsala a teď se ho chystá - stejně jako všechny hrdiny svých předchozích knih - zabít...

Scénář se povedl

Základní kvalitou filmu Horší už to nebude je mimořádně zdařilý scénář Zacha Helma. Chytrý, s jedním hlavním nápadem a řadou drobnějších, ale výborně propojených vedlejších motivů, spletitý i rafinovaný, přitom pro diváky přehledný. Výborně napsané postavy mluví ve vtipných dialozích. Nelze si nevzpomenout na scénáře Charlieho Kaufmana (Adaptace), Helm je ale romantičtější, emotivnější, jeho film patrně osloví širší publikum.

Režisér Marc Forster postavy bezchybně obsadil. Will Ferrell je v roli muže, jenž přesně ví, kolika tahy si denně čistí zuby i kolik kroků udělá k autobusové zastávce, kouzelný. Hřmotné postavě s plachou duší uvěří divák stejně snadno strach ze smrti jako odhodlání vzít život do vlastních rukou.

Výborná jako vždy je Emma Thompsonová coby šílená spisovatelka se sebevražednými sklony, zprvu hysterická jen z toho, že nemůže vymyslet, jak Harolda zabít, pak překvapivě pokorná před životem samotným. A což teprve Dustin Hofman v půvabné roli literárního vědce, který zkoumá, z které knížky kterého spisovatele by tak Harold mohl být! Dostatek půvabu a přesvědčivosti má i rebelská pekařka Maggie Gyllenhaalové, na jejíž sušenky dostane chuť snad každý, kdo jednou přivoní a ochutná.

Režisér měl zkrátka k dispozici výborné ingredience, a protože je namíchal s tím správným citem pro romantiku, napětí a humor, upekl z nich nakonec - v žánru romantických komedií - skutečnou lahůdku.

Horší už to nebude, USA 2006 Režie: Marc Forster, scénář: Zach Helm, hrají: Will Ferrell, Emma Thompsonová, Dustin Hoffman a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám