Hlavní obsah

S Pacákem se na pohřbu rozloučila řada kolegů a příznivců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Téměř zaplněná obřadní síň pražského krematoria ve Strašnicích byla ve čtvrtek svědkem pohřbu malíře, grafika a hudebníka Jana Antonína Pacáka. Kromě jeho příznivců na obřad přišla také řada kolegů z obou oborů, v nichž se proslavil. Někdejší bubeník kapely Olympic zemřel před týdnem na leukémii ve věku nedožitých 66 let.

Článek

"Loučíme se s opravdovým umělcem plným člověčiny," řekl ve své smuteční řeči kapelník skupiny Spirituál kvintet Jiří Tichota, podle jehož slov měl zesnulý Pacák "neuvěřitelně univerzální kulturní rozhled a neplatilo na něj žádné pozlátko". "Jéňa nás těšíval, těší a bude těšit," dodal Tichota.

Během obřadu zazněla píseň Bon Soir Mademoiselle Paris v Pacákově podání a několik dalších skladeb z repertoáru Olympiku; po závěrečném dávném hitu Otázky se publikum s Pacákem rozloučilo potleskem. Kromě kompletní současné sestavy Olympiku a dalších členů Spirituál kvintetu se s Pacákem přišla rozloučit také řada hudebníků, například zpěváci Václav Neckář, Eva Pilarová, Marta Kubišová, Marie Rottrová a Pavel Vítek, jazzmani Jiří Stivín a Pavel Smetáček nebo textaři Pavel Vrba a Zdeněk Rytíř. Zástupci výtvarníků byli například Jiří Slíva či Miloš Nesvadba.

Zpěvák i výtvarník

Vyučený keramik Pacák absolvoval obor nástěnné malby na Akademii výtvarných umění v Praze. Jako multiinstrumentalista vystupoval s řadou dixielandových kapel, později se přeorientoval na rock. V letech 1965 až 1971 bubnoval v Olympiku, rozhodující měrou se také podílel na grafické podobě jeho prvních tří alb. Pacáka, který se například právě v písni Bon Soir Mademoiselle Paris prosadil i jako zpěvák, znali četní fanoušci také pod přezdívkami "Jeňýk" či "Strýček".

Později se Pacák opět vrátil k jazzu, od poloviny 70. let se však věnoval především výtvarnému umění. Uspořádal přes 60 výstav a ilustroval více než 30 knih, na svém kontě měl i sedm animovaných filmů a řadu divadelních a filmových plakátů. Za ilustrace ke knize čínských pohádek Jana Cimického Vrch čajové konvice, jež vyšla před rokem, byl Pacák nedávno nominován na výroční cenu Zlatá stuha udělovanou českou sekcí Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu (IBBY).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám