Hlavní obsah

Nový Škwor - dobrý zvuk, ale jen průměrné písničky

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská rocková skupina Škwor vydala již své páté album nazvané Loutky. Navazuje na něm plynule na zvuk předcházejících tří desek (Vyhlašuju boj, Vyvolenej, Amerika) a snaží se ho v rámci možností a schopností zdokonalit. Po usilovné práci dosáhla v této oblasti dosud nejpřesvědčivějšího výsledku, právě odtud fouká svěží vítr pokroku.

Článek

Zpěvák a kytarista Petr Hrdlička Právu řekl: "Byla by kravina unikat poznávacím znakům. Když už kapela dospěje k něčemu, co funguje, je nesmysl to opouštět. Lidi by měli poznat, že jsme Škwor. Laborovali jsme spíš se zvukem. Staral se o něj náš kytarista Leo Holan a dopadlo to podle našich představ. Myslím si, že je to hlavně tím, že Leo je člen kapely a má zájem na tom, aby to dobře dopadlo. Mohli jsme si vzít kohokoli, přestižního a drahého producenta, zvukaře ve studiu. Jenže takový člověk s tím není tak spojený. Má na tom v podstatě především obchodní zájem."

Škwor dnes dosáhl pozice, kdy jej v záplavě mnoha dalších kapel bezpečně poznáme. Jeho rukopis je charakteristický spojením tradičního českého tancovačkového bigbítu s americkou numetalovou školou.

Tři členové kapely skládají

Převažuje tuzemská nota, to je jasné. Má občas tendenci vtahovat kapelu do svých osidel a tlačit ji k tomu, aby se dalšího vlivu vzdala. Kytarista Leo Holan tvrdí: "Skládáme tři a každý z nás má trochu jiný rukopis. Nejcharakterističtější má Petr. Skládá většinou na poslední chvíli a nakonec přinese něco, co má k tzv. hitu nejblíže. Na téhle desce přinesl písničky Sympaťák nebo první singl Střepy."

Hrdlička je rovněž autorem textů. Jako jeden z mála českých textařů se zabývá i politikou. Není však básník, jde do toho natvrdo. Texty na nové desce jsou poněkud neotesané, ale o to upřímnější. Když Hrdlička zpívá o domácím násilí, je z volby slov zřejmé, že mu skutečně leží na srdci.

"Čerpám z toho, co se děje kolem, co vidím v televizi a o čem čtu v novinách. Například násilí je všude, je i mezi dětmi: pětiletý kluk na tebe klidně vytáhne kudlu. Zajímá mě to a současně mě to štve. Jsou chlapi, kteří přijdou domů a dokážou zmlátit svoji manželku. To je fakt síla, tak jsem o tom napsal," vysvětluje Hrdlička.

Album Loutky demonstruje kus práce, kterou kapela udělala na dokonalosti svého zvuku. Písničky jsou průměrné, na předcházejících deskách byly některé výraznější, jiné přímo hitové. To na novince chybí, proto musí sázet na celkový dojem.

Škwor: Loutky, Warner 2007 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám