Hlavní obsah

Ostrava uctí výročí Warholovy smrti téměř měsíčním festivalem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Letošní 20. výročí úmrtí zakladatele pop-artu a jedné z největších postav moderního umění Andy Warhola uctí v Ostravě téměř měsíc dlouhý festival. Jeho součástí je i výstava čtyř desítek originálních obrazů a dalších exponátů v prostorách klubu Fiducia nedaleko centa Ostravy, která dnes začala.

Článek

Exponáty do Ostravy zapůjčilo slovenské Muzeum moderního umění Andyho Warhola v Medzilaborcích. "Na výstavě jsme pracovali rok. Za tím, že se podařila, ale stojí naše pětiletá spolupráce s vedením muzea," řekl před vernisáží její kurátor Herbert Miroslav Procházka. Dodal, že kromě řady originálních děl v galerii návštěvníci až do poloviny března v Ostravě uvidí i obrazy Warholových sourozenců, či věci z jeho osobního života.

"Výstava byla speciálně ušita na míru klubu Fiducia," řekl Procházka a dodal, že jde o jediný takto rozsáhlý projekt pořádaný ke 20. výročí výtvarníkovy smrti v Česku. "O jisté výjimečnosti expozice svědčí i fakt, že převážná část ostravské výstavy poputuje do irského Dublinu," uvedl kurátor.

Součástí festivalu například bude i vernisáž výstavy IdeoLab Pavla Alberta v Galerii 7 či výstava slovenského fotografa a post pop-artisty Daniela Brogyányiho v Ostravském muzeu nazvaná Andy Warhol a post pop-art na Slovensku. Minikino v nových prostorách uvede film Stanislawa Muchy Absolut Warhola.

V rámci festivalu zahájí svou činnost i Dětské studio Fiducia. Festival potrvá až do 14. března. Více informací o programu a jeho jednotlivých bodech zájemci nadou na www.warhol.cz.

Američan slovenského původu Andy Warhol se na vrcholu uměleckého života ocitl v 60. letech minulého století, kdy v USA vlna pop-artu dosáhla největšího rozmachu. Umělec maloval obrazy znázorňující láhev od coca-coly, polévkovou konzervu, ale hlavně portréty slavných. Mezi stovkami portrétů ztvárnil takové celebrity, jako byli John Lennon, Elvis Presley nebo Marilyn Monroe. Warhol také natáčel filmy, psal knihy, vášnivě rád fotografoval. Jeho díla dnes patří k nejprodávanějším na světě. Zemřel 22. února 1987 ve věku 58 let v newyorské nemocnici na selhání srdce po banální operaci žlučníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám