Hlavní obsah

Zvolte nejlepší český hudební film

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden volíme nejlepší český (československý) nedokumentární hudební film. Děkujeme za vaše nominace a zachovejte nám přízeň i nadále.

Článek

TOP 10

- sestavil Petr Cífka a Stanislav Dvořák (Novinky) 

1. Starci na chmelu

Novinky: hodně lidí říká, že je to nejlepší československý muzikál. Ty písničky jsou opravdu špička, je to takové naivně morální, ale z nějakého důvodu mi to nevadí.

PC: Klasika, která si může omotat okolo prstu i dnešní teenagery (pokud nebudou muset hrát před kamarády drsné cyniky). Věčně chytlavá hudba a zamilovaná báchorka, tak akorát zjednodušená pro potřeby žánru.

2. Kdyby tisíc klarinetů

PC: Rozhodně energičtější než všechny ostatní muzikály. Ale když dnes odečtete námět a fenomenální hudbu s cejchem Semaforu, moc toho nezbude. Na druhou stranu je to v tomhle případě vůbec potřeba?

Novinky: pěkné písničky, zbytek už po letech nějak neřeším...

3. Kouř

Novinky: Hodně dobrá karikatura komunistického režimu, skutečně "karikuje" ve smyslu děje i hudebně-taneční stránky. V určitých mně blízkých kruzích se dodnes cituje legendární "Už se to roztáčí."

PC: Sklepácké výlety na plátno mi připadají film od filmu víc rozpačité. Kouř je ale živoucí legendou a jedním z nejzásadnějších (a nejosobitějších) porevolučních filmů vůbec.

4. Mňága Happyend

Novinky: hodně povedená taškařice, zábavný fiktivní dokument trefující se do hudebního průmyslu. Dávám devět z deseti.

PC: Problémem Petra Zelenky je, že rád vykrádá sám sebe. Kronika Visacího zámku byla nejoriginálnější, Mňága zato nejjemněji vysoustružená, přičemž se jí podařilo zakonzervovat ten "valmezácký" hudební feeling. Rok ďábla už je po mém soudu sterilní variací na jedno a to samé ohrané téma.

5. Noc na Karlštejně

Novinky: já ti nevím, je to takové hezoučké, je tam Walda a Helenka, ale připadá mi to jako film pouze pro důchodce a nejde o datum výroby, mám rád mnohem starší filmy.

PC: Nostalgie na diváky zjevně stále funguje. Na mě ne. Ideální způsob mučení, fanoušci "Lásko má, já stůňu" nechť prominou. Škoda, že je v tomhle žánru u nás tak malá konkurence, jinak by Noc letěla ven.

6. Princové jsou na draka

Novinky: Dělání, dělání. Že by druhá nejlepší česká filmová písnička? (hned po Severním větru). Jinak je to celkem slušná pohádka.

PC: ...to nám úsměv zachrání. Škoda, že už nerotuje v tolika reprízách, pamatoval bych si víc než pohádkovou pohodu a vajíčka v maltě.

7. Balada pro banditu

PC: Husa na provázku i na vrcholu, zasněná hudba a neopakovatelná atmosféra. Obvykle nad divadelností muzikálů lomím ruce, ale k Baladě to sedne.

8. Pražákům, těm je hej

Novinky: Pro mě špička, je to hodně ztřeštěné a kdo nechápe Pražský výběr, asi to nezkousne. Kromě hudby se mi líbí hovory komunistických funkcionářů.

PC: Pražský výběr? To je ta jediná skupina, která se v době mých studiích na mateřské škole dala poslouchat? Beru všemi deseti. Ale film je totální úlet.

9. Rebelové

Novinky: mně to připadá roztomilé, ale zároveň jako pestrobarevný kýč. Chytře udělané, ale nevím. Co vy, kolego?

PC: Když si výtvarná stylizace naschvál hraje s kýčem, nemám námitek. Renč má u nás možná největší předpoklady na to být dobrým žánrovým režisérem, v Rebelech to ještě dokázal potvrdit. Sice přechody do studia i celkové komorní pojetí působí trochu jako znouzectnost (málo peněz?), ale funguje to.

10. Šakalí léta

Novinky: je tam několik dobrých scén, líbí se mi Abrhám, Dejdar je průměrný. Písničky celkem dobré, ale ne skvělé.

PC: Dejdar náhodou řádí nejlépe ve filmové karéře, Ivan Hlas v pozici skladatele jakbysmet. Hřebejkův styl ještě tehdy nebyl tolik učesaný, což se k muzikálu o rebélii náramně hodí. Působivě zrežírověné "intimní" písničky i rock'n'rollové vypalovačky.

Anketa

Zvolte nejlepší český (československý) hudební film:
Ať žijí duchové
17,8 %
Balada pro banditu
3,1 %
Bílá vrána
0,1 %
Dáma na kolejích
0,3 %
Discopříběh
5,8 %
Discopříběh 2
0,3 %
Divotvorný klobouk
0,1 %
Drahé tety a já
0,6 %
Freonový duch
0,1 %
Fontána pro Zuzanu
1 %
Fontána pro Zuzanu 2
0,3 %
Hudba z marsu
0,3 %
Hvězda padá vzhůru
0,1 %
Jen ho nechte, ať se bojí
0,3 %
Kdyby tisíc klarinetů
2,2 %
Kouř
2,3 %
Limonádový Joe aneb koňská opera
4,8 %
Mńága Happyend
0,7 %
Noc na Karlštejně
33,5 %
Noční motýl
0,2 %
Pražákům těm je tu hej
1 %
Princové jsou na draka
0,7 %
Pudr a benzín
0,2 %
Rebelové
5,4 %
Rok ďábla
2,9 %
Starci na chmelu
7,9 %
Šakalí léta
3,2 %
Šíleně smutná princezna
2,9 %
Ta naše písnička česká
0,2 %
Trhák
1,4 %
Veselá bída
0,1 %
Žebrácká opera
0,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 35462 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám