Hlavní obsah

Folk3Mail si místo na slunci zaslouží

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po druhém albu skupiny Nierika se kopřivnický label Piper Records přihlásil novým počinem souboru poněkud matoucího názvu Folk3Mail, za kterým se skrývá písničkař Ondřej Pečenka, jinak člen alternativního souboru s šíleným názvem Ememvoodoopöká.

Článek

Album Místo na slunci přišlo na svět v produkci Dušana Neuwertha (Tata Bojs, Priessnitz, Kryštof, Here), který si na desce i sám zahrál.

Od folku v jeho obecně chápané formě i obsahu je však Místo na slunci vzdálené, spíše jde o jakési novodobé písničkářství, srovnatelné s kapelami jako Bratři Orffové, avšak v případě Folk3Mail nápadně příbuzné britské kytarové independent škole.

Stejně jako debutové album Zrno, i nová kolekce Místo na slunci přináší na české poměry vzácnou porci křehké, přesto velmi výrazné a uvěřitelné hudební zpovědi prosté textařského balastu a plné skrytých emocí, které se posluchači vyjevují až při opakovaném vnímavém poslechu.

Slavíka nedostane

Přestože se Ondřej Pečenka rozhodně nemůže pyšnit hlasem jako zvon, nikdy nedostane Zlatého slavíka a jeho zpěv zní na první poslech ledabyle, pro někoho možná až příliš civilně, nelze mu upřít značné charisma. A o to více zní celek jaksi přirozeněji.

Nové album Folk3Mail je z těch počinů, které by si své "místo na slunci" najít měly. I když nelze očekávat, že si jeho kvalit i nenápadně silných melodií všimnou konvenční dramaturgové většiny rozhlasových stanic (s čestnou výjimkou Rádia 1), rozhodně by nemělo uniknout členům Akademie populární hudby, což se bohužel loni stalo albu Bingriwingri již zmíněného projektu Bratři Orffové.

Folk3Mail: Místo na slunci

Piper Records, 39:38

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám