Hlavní obsah

Ježíš si zajel na Broadway

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ne zcela zaplněném pražském Kongresovém centru vystoupili v neděli The Harlem Gospel Singers s ojedinělou show, která určitě neodpovídá představě typického gospelového koncertu.

Článek

Před koncertem jsem se podivil, proč gospelový sbor nezpívá v kostele a místo toho zvolil tak neduchovní místo, jakým je Kongresové centrum. Na začátku koncertu jsem pak získal silný dojem, že sbor zpívá nějak moc jazzově a komplikovaně (v porovnání třeba s Harlem Gospel Choir, který v ČR byl v listopadu). Další dění na pódiu ale posluchače přesvědčilo, že tohle je prostě jiný druh show a vyplatí se přistoupit na pravidla hry.

Zejména druhá část byla vynikající. Šlo o jakýsi rychlokurz dějin černé muziky zabalený v efektní muzikálové show, jejíž režisér nezapřel broadwayský původ. Vzpomínalo se na Raye Charlese, Bessie Smith a další pradědečky a prababičky Rhytm and Blues, k tomu se tancovalo a občas došlo i na "nemravné" náznaky (proto asi nehrají v kostele). Bluesové klasiky sboristé odehráli i odzpívali strhujícím způsobem a s postupem času se potlesky prodlužovaly až k závěrečné gospelové Oh Happy Day, která byla odměněna bouřlivými ovacemi ve stoje.

Byl to zábavný večer, místy spíše muzikálový než gospelový a v každém případě naprosto profesionální. I Ježíš si občas může zajet na Broadway.

Reklama

Související témata:

Související články

Harlem Gospel Choir předvedl nebeskou show

Jak už to v médiích bývá, vedle "šokujících" zpráv o technicko-pořadatelských problémech pražského vystoupení Harlem Gospel Choir úplně zaniklo to podstatné....

Výběr článků

Načítám