Hlavní obsah

Kultivovanější Horváth

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlasta Horváth, vítěz druhé řady SuperStar, se na svém druhém řadovém albu Do peří nefoukej... pokusil překročit vlastní stín minulosti. Musel se zbavit slyšitelného tancovačkového zvuku, který vykazoval jeho debut a který z něho tehdy udělal slušného zpěváka s poněkud nepřesvědčivým materiálem.

Článek

Ku pomoci na té práci, jdoucí proti jeho letité přirozenosti, si přizval producenta Jiřího Janoucha a také zkušené textaře Pavlu Milcovou, Viktora Dyka a Milana Prince. Udělal dobře, neboť právě slovní stránka jeho nových písní doznala nejjasnější a nejviditelnější změny k lepšímu. Ti tři se záměrně vyhýbají použití jakýchkoli klišé. Pochopili Horváthovu poetiku, napsali mu texty na tělo a on je přijal za své.

Je v tom ohledu mnohem přirozenější než na předešlé desce. Jako autor většiny písniček se Horváth evidentně snažil zaplout do rovin rocku pro dospělé. Nejvíce se mu to podařilo v anglicky zpívané Kiss, našel v ní polohu, která mu vyloženě svědčí. Obdobně si nicméně vedl v klavírem doprovázené intimní baladě Duše, jejímž prostřednictvím vystavil do slunečního svitu srdce romantika.

Spojením těchto dvou uměleckých poloh by měl v budoucnu obsadit pevné místo na české hudební scéně. Platí totiž, že na desce Do peří nefoukej... je ještě pořád dost písniček, v nichž Horváth působí jako zběhlík z tanečních zábav. Že se ale dostavuje jistá kultivace, je zpráva dobrá a pro album klíčová. Horváth je na cestě.

Vlasta Horváth: Do peří nefoukej... Sony BMG 2006, 45:39

Reklama

Výběr článků

Načítám