Hlavní obsah

Lagreneho kvartet připomněl Reinhardta

Právo, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako v Paříži před 50 lety si mohli připadat posluchači pondělního koncertu čtveřice Gypsy Projectu v pražském Lucerna Music Baru. Až na neexistujícího houslistu totiž sestava kolem kytaristy Bireli Lagreneho hrála jako legendární romský kytarista Django Reinhardt v Paříži v Hot Clubu de France před lety a vyprodaný sál nešetřil uznáním.

Článek

Čtyřicetiletý Bireli Lagrene si přezdívku "reinkarnace Djanga" zaslouží. Původem - je rovněž francouzský Rom - a stylem hry na akustickou kytaru ho skvěle připomíná. Neuvěřitelná prstová zručnost, smysl pro improvizaci, vyhrávání těch rytmicky nejkrkolomnějších pasáží a souhra s dalšími členy (dvě akustické kytary, kontrabas a saxofon) učinily z posledního koncertu Agharta Jazz Prague Festivalu pochoutku především pro pamětníky swingu a dobových standardů, kterými francouzští Romové doslova zasypávali hladové publikum.

Tímto koncertem však Agharta Jazz Centrum jako hlavní organizátor letošní jazzové akce nekončí. Hned v neděli 19. 11. začíná tzv. Pražský jazzový týden, ve kterém se do 28. 11. na pěti koncertech vedle domácích hvězd (Jiří Stivín, Milan Svoboda, Rhythm Desperados aj.) objeví američtí velikáni jako kytaristé Al diMeola (19. 11. v Lucerně), Hiram Bullock a kontrabasista Christian McBride.

Reklama

Výběr článků

Načítám