Hlavní obsah

Goncourtovu cenu získal příběh o esesákovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší francouzské literární ocenění, Goncourtovu cenu, získal americký spisovatel Jonathan Littell za knihu Les Bienveillantes (Blahovolné). Goncourtova akademie o tom rozhodla už v první kole hlasování, což se nestává vždy, a shodla se tak s míněním čtenářů. Littellova fiktivní zpověď bývalého esesáka je totiž ve Francii nejúspěšnější knihou podzimu - prodalo se jí už 250 000 výtisků.

Článek

Renaudotovu cenu, další významné francouzské literární ocenění, dostal  konžský spisovatel Alain Mabanckou za knihu Mémoires de porc-épic (Paměti dikobraza). Porota ale rozhodla až v desátém kole hlasování díky hlasu předsedy, který se počítal za dva. Mabanckouova kniha tak vyhrála nad románem Michela Scheidera Marilyn, dernieres séances (Marilyn, poslední představení).

Littell už předminulý týden získal za svou knihu cenu Francouzské akademie. Jeho román, který znovu vznáší otázku osobní odpovědnosti za zločiny, vyvolal ve Francii nadšení, ale i polemiku o tom, zda je vhodné dělat z esesáka hrdinu románu. Littell, kterému je 39 let a který žije v Barceloně, knihu napsal francouzsky. Goncourtova cena je spojena s šekem na pouhých deset eur (285 korun), ale vždy vede k velkému zvýšení prodeje odměněného díla.

Je pojmenována po spisovatelích konce 19. století bratrech Edmondu a Julesu Goncourtových. Uděluje se od roku 1903. V desetičlenné Goncourtově akademii zasedali a zasedají mnozí významní spisovatelé, nyní třeba Jorge Semprun, Edmonde Charles-Rouxová nebo François Nourissier. Cena se vyhlašuje na závěr společného oběda v restauraci Drouant, kde má každý člen akademie u stolu natrvalo přidělen svůj příbor.

Mabanckou, který je označován za nejvýznamnějšího konžského spisovatele současnosti a který přednáší o soudobé africké literatuře na amerických univerzitách, napsal svou knihu ve stylu africké bajky. Dikobraz v ní vypráví, jak musil jakožto "zvířecí dvojník" čaroděje uspokojovat jeho přání a zabíjet svými ostny lidi, kteří se čaroději postavili do cesty. Renaudotova cena se jmenuje podle lékaře Théophrasta Renaudota (asi 1586-1683), jenž je pokládán za otce francouzské žurnalistiky. Tuto cenu založili v roce 1926 novináři čekající u Drouanta na vyhlášení Goncourtovy ceny, aby "opravili" výběr Goncourtovy akademie.

Reklama

Výběr článků

Načítám