Hlavní obsah

Znásilňování žen s jarem přibývá

Novinky, Petr Knötig
BRNO

Jen o vlásek unikla ve čtvrtek odpoledne znásilnění 20letá dívka, kterou si pachatel vybral na polní cestě nedaleko železniční tratě mezi obcemi Tetčice a Omice v okrese Brno - venkov. Nejde o první ani poslední případ a s nastávajícím jarním počasím může napadených žen úchylnými násilníky přibývat.

Článek

Mladá žena, kterou útočník napadl u železniční tratě, měla štěstí. Snažila se přivolat pomoc, začala křičet, čehož se pachatel zalekl a z místa činu utekl, aniž by znásilnění dokonal. Ženě zůstala jen špatná zkušenost a poškozené oblečení.

"Pachatel z místa činu odjel na krosovém motocyklu žlutobílé barvy. Útočník, který se ji pokoušel znásilnit, byl ve věku do 30 let, vysoký asi 172 cm, střední postavy a po celou dobu napadení měl na hlavě nasazenou motocyklovou přilbu barvy z přední části žíhané šedočerné a růžové," řekla Právu Věra Uhrová z policejního ředitelství pro Brno - venkov.

Ohroženy jsou ženy každého věku

Policie v této souvislosti varuje, že napadené mohou být ženy všechny ženy i dívky v každém věku. Podle policejních statistik útočníci napadají nejen mladé dívky, ale i ženy starší či někteří úchylní pachatelé i staré důchodkyně. V některých případech nemusí znásilnění skončit jen sexuálním ukojením útočníka, ale i újmou na zdraví oběti.

Ke znásilnění dochází převážně ve večerních a nočních hodinách na odlehlých místech, v pronajatých bytech, motorových vozidlech a v nebytových prostorách. Ve většině případů znásilnění předchází kontakt poškozené s pachatelem v restauracích, barech, nočních klubech a diskotékách. Podstatnou roli hraje také míra alkoholu u pachatele, která stupňuje agresivitu, ale důležité je také chování oběti.

"Pro všechny je na místě varování, které by mohlo počet případů snížit. Ženy by se měly nechat doprovázet jen známou osobou a nemyslet si, že se ji takováto věc nemůže stát. Pokud musí jít v noci sama, měla by využít taxislužby. V každém případě je dobré mít u sebe nějaký prostředek ochrany, jako třeba slzotvorný prostředek, který na okamžik útočníka paralyzuje," uvedla por. Kamila Janíčková z jihomoravské policejní správy v Brně.

Některé případy znásilnění pak řada žen ani neohlásí, protože se stydí, ale přitom si neuvědomují, že tak ohrožují i další ženy, které se mohou stát další obětí. Nejvíce napadených bylo loni v Brně, kde bylo 22 případů, v Břeclavi, Uherském Hradišti a v Prostějově 7 případů. Naopak nejméně jich bylo na Kroměřížsku, kde policisté vyšetřovali 3 případy a žádný na Znojemsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám