Hlavní obsah

Znásilnění, obchodování s lidmi i dvojí manželství. Šéf otrokářského gangu si odsedí 18 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za obchodování s lidmi, znásilnění a další trestné činy si Július Rigo odsedí 18 let ve vězení. S konečnou platností o tom rozhodl ve čtvrtek Vrchní soud v Praze, který zamítl Rigovo odvolání stejně jako odvolání dalších čtyř obžalovaných. Ti jakoukoli vinu odmítli a žádali zproštění obžaloby. Verdikt Krajského soudu v Ústí nad Labem je tak pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Július Rigo u odvolacího souduVideo: Novinky

 
Článek

„Máme tento rozsudek za zcela správný, vyvážený, přesvědčivý. Skutková zjištění, které učinil nalézací soud, jsou logická,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Luboš Vrba. Rigo dostal vzhledem k množství závažných trestných činů mimořádně zvýšený trest.

Podle Vrby ale nešlo o nijak nepřiměřeně přísný trest, ústecký soud podle něj vzal správně v potaz veškeré okolnosti případu a škodlivé následky Rigova jednání. „Poškození častokrát pracovali ve stresu ve strachu, často byli fyzicky napadáni a museli odevzdávat veškerou výplatu,“ připomněl Vrba.

Rigo spolu s dalšími čtyřmi lidmi mezi roky 2004 a 2016 nalákali minimálně 12 povětšinou sociálně slabých a nemajetných lidí ze severu Čech za vidinou „lepšího života“ do Velké Británie, konkrétně do Manchesteru. Tam je ovšem ubytovali v naprosto nevyhovujících podmínkách a sebrali jim doklady. Mužům většinou sehnali práci v myčkách aut nebo jako uklízeči, ženy se pak v drtivé většině věnovaly prostituci. Jak muži, tak ženy si ale příliš nevydělali, protože museli odevzdat drtivou většinu výdělku právě Rigovi a spol. Celkem šlo v přepočtu o skoro 16 milionů korun.

Šéf gangu dostal za obchod s lidmi a znásilnění 18 let

Krimi

Tyto novodobé otroky zneužívali také k bankovním podvodům, i ke sňatkům s cizinci z mimoevropských zemí. Poslušnost si vynucovali bitím, kopáním, taháním za vlasy i ranami pěstí. Rigo je odsouzený i za znásilnění jedné z žen. Navíc ještě za dvojí manželství, protože si před časem vzal svou manželku Darinu v Mostě, i když byl už od roku 2013 ženatý s jinou ženou.

Darina Cicková, dříve Rigová, dostala za obchodování s lidmi devět let, další z obžalovaných Karel Ádám si za stejný trestný čin odsedí šest let. Třetí z obžalovaných Josef Rigo dostal za vydírání jeden a půl roku dlouhý podmíněný trest. A konečně poslední z obžalované pětice Blanka Sarköziová je stíhaná jako uprchlá a dostala za kuplířství dvouletou podmínku.

Slibovali práci v cizině, bylo z toho otroctví a prostituce. Obžaloba navrhla muži 14 let

Krimi

Obžalovaní vinu povětšinou odmítli a žádali ve svých odvolání obžaloby zprostit, jen Július Rigo připustil obchodování s lidmi, z ostatních žalovaných činů rovněž žádal zprostit obžaloby.

Odsouzení mají také povinnost zaplatit poškozeným miliony odškodného.

Reklama

Výběr článků

Načítám