Hlavní obsah

Znalec u soudu lhal ve prospěch agresivního řidiče, hrozí mu vězení

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Závažnost znaleckého slibu zřejmě bral na lehkou váhu soudní znalec, kterého vyšetřovatel obvinil ze spáchání přečinu křivá výpověď a nepravdivý znalecký posudek. Odborník z oboru dopravy koncem roku 2011 úmyslně předložil Krajskému soudu v Brně nepravdivý znalecký posudek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V tendenčně vypracovaném posudku uvedl nepravdivé, nepodložené a zavádějící okolnosti, které by mohly být vnímány jako polehčující okolnost při rozhodování soudu ve prospěch obžalovaného.

Ten tehdy čelil žalobě pro přečin ublížení na zdraví, výtržnictví a poškození cizí věci – těchto skutků se měl dopustit v létě roku 2010 poblíž obchodního centra Olympia v Modřicích. Tam měl autem VW Passat úmyslně narazit do před ním jedoucí Škody Octavie poškozené ženy, kterou nemohl předjet, protože dávala přednost protijedoucím vozidlům při odbočování vlevo.

To muže zřejmě rozčílilo a situaci se rozhodl řešit dost nepochopitelným způsobem. Svým vozem narážel do Octavie poškozené, a když řidička vystoupila, ještě na ni zaútočil a smýkl s ní po kapotě.

Pravdu odhalil revizní posudek 

K objasnění průběhu incidentu a zejména kolize vozidel zúčastněných měl přispět znalec přibraný advokátem. Ten se však k vypracování znaleckého posudku postavil svérázně a v počítačovém programu nasimuloval situaci tak, že ve výsledku si podle něj napadená žena sama způsobila poškození své Octavie tím, že měla nacouvat do Avie, která v době kolize jela v souběžném jízdním pruhu.

„Revizní posudek znaleckého ústavu ovšem potvrdil, že verze střetu mezi Octavií a Avií není technicky přijatelná, čehož si autor původního posudku musel být vědom. Jako znalec tedy před soudem úmyslně uvedl nepravdu. Obviněnému znalci teď hrozí trest odnětí svobody až na tři roky a zákaz činnosti,“ uvedla k neobvyklému případu krajská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám