Hlavní obsah

Znalci obhajoby: Žena se Janouškova auta držela, chtěla ho zastavit

– Praha • Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

Městský soud v Praze se v úterý opět začal zabývat případem loňské dopravní nehody lobbisty Romana Janouška (45). Soudní znalci přizvaní Janouškem se snaží soud přesvědčit, že poškozená žena ve chvíli, kdy ji lobbista srazil, nestála před autem, ale u jeho boku a řidič ji nemusel vidět. Proti tomu stojí posudek znalce povolaného obžalobou.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek u soudu. Archivní foto

Článek

Znalci přizvaní obhajobou přišli se zcela novým výkladem nehody. Podle znaleckého ústavu Dekra, kde si obhajoba posudek objednala, se musela sražená žena sama chytit zpětného zrcátka Janouškova vozu, nechat se jím několik metrů vléct a pak si způsobit zranění pádem na zem.

„Je to jediné technicky přijatelné vysvětlení,“ uvedl Petr Pavlata ze společnosti Dekra. Poškozená Vietnamka, která chtěla s Janouškem řešit předchozí srážku, se podle něj zřejmě snažila zabránit jeho autu v odjezdu. Držela se prý možná kliky dveří, nejspíš však zrcátka. Kdyby stála před vozem, a to i v případě, že by se nacházela jen před jeho pravým předním reflektorem, vždy by ji muselo auto přejet, tvrdí znalec.

Znalec Ivo Drahotský, který zpracovával původní posudek, na svých závěrech trvá. Podle něj není možné, aby se Vietnamka držela zrcátka a nechala se vláčet vedle vozu, protože na zrcátku nebyly zjištěny žádné její otisky či biologické stopy. Stejně tak nebyly zjištěny ani na stěračích nebo klice dveří auta, kde by bylo držení také technicky možné.

Při počítačové simulaci, z níž vycházejí znalci z ústavu Dekra, záleží podle něj hlavně na zadaných datech. „Když budu chtít, dosáhnu takového výsledku také,“ uvedl na adresu simulace, kterou znalci označili za jednou přijatelnou.

Zranění bylo způsobeno pádem

Obhajoba již dopoledne uvedla, že Janoušek ženu vozem maximálně „tečoval”, zranění utrpěla úderem zpětného zrcátka a pádem na zem. Soudní lékař Michal Beran dokonce jako jednu z možností uvedl i to, že ženu mohla přejet další auta, což vyloučili všichni vyslechnutí svědci. „Jsem přesvědčen, že zlomeniny byly způsobeny pádem stejně jako poškození mozku,“ uvedl Beran k tomu, jak podle něj žena utrpěla zlomeniny pěti žeber a těžký úraz hlavy.

Své závěry prý konzultoval se znalci z oboru dopravy, které též přizvala obhajoba. „Podle počítačových simulací, které provedli, kdyby žena stála v době srážky před vozidlem, muselo by ji přejet,“ uvedl Beran.

Odcházela, a když byla u pravého předního boku, otočila se čelně k autu. V tu chvíli se řidič rozjel
Jiří Doleček, dopravní znalec obhajoby

To tvrdí dopravní znalec přizvaný obhajobou Jiří Doleček. Podle něj se žena poté, co bušila Janouškovi dlaněmi do kapoty, postupně přesouvala k pravé přední části auta a v době srážky stála už prakticky mimo, takže byla mimo zorný úhel řidiče. „Ona viděla, že s ním nic nepořídí, odcházela, a když byla u pravého předního boku, otočila se čelně k autu. V tu chvíli se řidič rozjel,“ uvedl Doleček s tím, že žena tou dobou stála před pravým předním světlometem. Žebra jí podle něj zlámal náraz zpětného zrcátka.

Obžaloba: Stála autu v cestě

Verzi obžaloby v úterý dokládal dopravní znalec Ivo Drahotský, kterého k případu přizvala už v přípravném řízení policie. Na rozdíl od Dolečka byl přítomen i vyšetřovacím pokusům, které vyšetřovatelé prováděli na místě nehody loni v červnu.

Drahovský soudu obsáhle dokládal, že žena v době srážky stála v jízdní dráze Janouškova auta, i když se posunovala k jeho pravé části. Náraz utrpěla podle něj pravým předním blatníkem, nárazníkem a čelním sklem. „Do konečné polohy bylo tělo přeneseno o 13 až 14 metrů,“ uvedl Drahotský.

Odmítl však výklad, s nímž přišla některá média, že žena tuto vzdálenost po nárazu přelétla. Síla nárazu přesto podle něj odpovídala silné akceleraci.

Soud má k dispozici celkem tři posudky z oboru silniční dopravy – dva od znalců a jeden od znaleckého ústavu. Vzájemně si odporují. "Znalecké posudky by měly být ve shodě. Nám jako laikům není zřejmé, jak se tři znalecké posudky mohou takovým způsobem lišit," podotkl předseda soudního senátu Tomáš Kubovec, když se snažil jednotlivé rozpory vyjasnit.

Svědci se neshodují

Z dosavadního dokazování vyplývá, že se svědci nemohou shodnout na popisu okolností, za nichž 23. března 2012 Janoušek srazil v Praze 51letou Vietnamku. Výpovědi se doposud rozcházely například v tom, jakou stranou vozidla do ženy narazil. [celá zpráva]

Tato okolnost je důležitá zejména pro posouzení, zda mohl poškozenou před srážkou vidět a zda jí rozsáhlá zranění způsobil úmyslně. Janoušek totiž čelí obžalobě z úmyslného pokusu o vraždu, za který mu hrozí až 18 let vězení.

Lobbista v březnu ve Vyskočilově ulici v Praze narazil do auta před sebou, kolizi neřešil a jel dál. Když zastavil na křižovatce na červenou, řidička nabouraného vozu ho doběhla a postavila se před jeho auto. Janoušek ji srazil a ujel, policisté mu následně při dechové zkoušce naměřili přes dvě promile alkoholu. Žena po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici.

Poškozenou Janoušek finančně odškodnil, jednání soudu probíhá bez jeho přítomnosti, o což už v úvodu požádal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám